ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Борисов: Правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:01 / 24.03.2020Коментари (1)6193
©
Правителството обяви икономическите мерки, които ще бъдат предприети във връзка с извънредното положение заради коронавируса у нас.

Основните са обобщени в четири точки, обяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Общо 4,5 млрд. лв. ще бъдат мобилизирани за преодоляване на трудностите, свързани с кризата.

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

"Заделени са 0,5 млрд. лв., които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд. Ние гарантираме тези кредити", каза Борисов.

200 млн. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

"Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори – схемата 60:40. 60 – държавата, 40 – работодателят, ако не уволняват работници, които мисля, че ще надминат 1 млрд. лева“, каза още министър-председателят.

Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни, което ще намали средствата в хазната с над 600 млн. лева, каза премиерът. 50 млн. лв. ще бъдат гласувани и за великденски надбавки пенсионерите, заяви още премиерът. Поставен беше и въпросът за туризма у нас.

"Зимният туризъм приключва обикновено в средата на март. Те, големите пари в туризм,а вече са ги взели, вече имат "мазнинка“, макар че е вярно, че този сняг не може да го ползват – въпросът е какво ще правим с летния туризъм. Две са ни целите – да запазим възрастите хора и тази относителна свобода на движение, която ни позволява икономиката да съществува и да не затваряме предприятия“, каза още Борисов.

Министърът на финансите – Владислав Горанов, обясни какви са вариантите за хората, които са останали без работа или изпитват затруднения на работното място заради създалата се криза.

"Тези граждани, които довчера са работили и имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, попадат веднага в обхвата на риска безработица, който е покрит социално-осигурен риск и то не за месец или два. Тези български граждани, които са социално-слаби продължават да си ползват системата на социална закрила. Тези български граждани, които заедно с работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си в следващите няколко месеца, но по повод кризата изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата, за да ги запази и да получат 100% възнаграждения“.

Относно отлагането на плащането на данъците до 30 юни министърът на финансите припомни, че с извънредното законодателство бе отложено и плащането на корпоративния данък. Той обаче подчерта, че ДДС и осигуровки продължават да се плащат, както досега, защото се плащат от хората и не са облекчение за бизнеса.

"Ние като правителство и аз самия се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Има една артерия. По нея в момента тече стопанско-икономическият живот на страната. Затова ние толкова ревниво пазим да могат хората да отидат и да не затворят предприятия. Когато говорим сериозно, трябва да премем мерките сериозно. Единственото правилно е разстоянието, социалната изолация, единственото – доказано. Затова създадохме КПП-тата. Затова издадохме декларацията“, каза Борисов.

Той посочи още, че счита за несериозно да се говори за изчерпан капацитет в болниците при положение, че държавата плаща от бюджета за 360 болнични заведения.

Премиерът добави, че е убеден, че Националният оперативен щаб се справя отлично.

"Нямам една забележка към тях. А мисля, че и обществото. Българският народ, когато започне да пуска шеги с някого, значи той е значим човек. Щом толкова шеги с проф. Мутафчийски и с неговите колеги има, значи най-малкото са взели вниманието на хората", каза премиерът.

Plovdiv24.bg излъчи на живо пресконференцията от Министерски съвет. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нито една от тези мерки не е насочена в посока - оцеляване и подпомагане на бизнеса! Това са социални мерки, насочени към оцеляването на работника. Естествено, смело бяха пришити към бизнеса, за да може утре, като свърши това цялото нещо - да кажат - ето, помогнахме на бизнеса, сега се налага да ви нагърбим с нови данъци и нова група чантаджии!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: