Борисов: Направихме някои богати, а сега мързелуват

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
11:53 / 03.02.2012
4053
Близо 800 000 семейства имат спестявания в банки, става ясно от стенограмата от заседанието на МС миналата сряда.

Преди дни стана ясно, че за 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева. Само за месец декември, само за един месец, са спестени от домакинства (това е извън бизнеса) 768 млн. лв., така че в 2011 г. всъщност в сравнение с последните десет години спестяванията в България са на рекордно ниво, казва министърът на финансите Симеон Дянков.

По думите му през последните 6 месеца тези спестявания рязко са се увеличили, а в същото време намаляват и задълженията на домакинствата. Забелязвал се и процес, в който предишни заеми се изплащат по-бързо, отколкото са били сроковете.

Министърът отбелязва, че има рекорд, тъй като спестяванията са по-големи от тези през 2005, 2006, 2007, 2008 години. Според Дянков това се дължи и на задържането на ниските данъци.

Имайки предвид, че икономиката вече, макар и на малки, но все пак е на плюсове в 2010 и 2011 година, редно е може би да направим някакъв анализ по какъв начин този увеличаващ се ресурс може да се използва по-добре за по-добри доходи на населението, подчертава Дянков.

На въпрос на премиера колко хора държат спестените пари, финансовият министър цитира данни на БНБ, че за 2010 година това е доста голяма част от населението - около 55-60% от домакинствата. Числата не можели да бъдат напълно обективни, защото имало семейства с повече влогове.

Но като влогове знаем, че това са някъде от рода на 600 до 800 хиляди влогове, изтъква Дянков.

Премиерът обяснява явлението със стабилната банкова система и доверието в нея.

В банките влага всеки, който продаде къща, вила, нива, а да не говорим, че сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати - пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел, изтъква премиерът.

Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото - толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното, смята Борисов.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (19)
Още новини от Национални новини:
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни
Гвоздейков: Композира се нов влак за Пловдив, вината е на машинис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).