Борисов: България ще получи 29 млрд. евро от ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (79)
08:37 / 21.07.2020
9286
Средствата за България в новия бюджет на ЕС са близо 29 милиарда евро, което е с близо 1 млрд. евро повече. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който се включи на живо в профила си във "Фейсбук".

Новините от премиера на България дойдоха веднага, след като стана ясно, че евролидерите са постигнали споразумение за финансовата рамка на срещата на върха в Брюксел.

"Това е голям успех за нашата страна, тъй като България получава повече пари за новия период в сравнение с предишния и това при положение, че на ниво ЕС новата финасова рамка е с 62 милиарда по-малко от предишния бюджет", заяви Борисов.

Парите за страната ни са до 2027 г. Премиерът даде разчет как ще бъдат разпределени парите по различните мерки.

Запазват се парите за кохезия и селскостопанска политика.

"Не само се запазват парите по кохезионния фонд за България - 9 млрд. евро, но те са с 800 млн. евро повече в сравнение с досегашната рамка. За първи път за България са предвидени допълнителни целеви средства 200 млн. евро за най-слабо развитите региони", обясни Борисов, подчертавайки, че това е била най-голямата ни битка, заради която "на няколко пъти си развалял отношенията с лидерите".

Премиерът обяви още, че в 4 ч. тази сутрин е блокирал взимането на решения, докато страната ни не получи подкрепа за тези допълнителни 200 млн. евро.

От думите на Борисов стана ясно, че доста от допълнителните за България пари ще бъдат дадени за подобряване на живота и инфраструктурата в Северозападна България. 

"Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е много голям приятел на България. Подкрепи ме и канцлерът Меркел, огромна подкрепа получих от канцлера на Австрия Себастиан Курц - той направи изказване пред Съвета все едно е премиер на България. Благодаря му и на него, и на премиера на Нидерландия също", обяви Борисов.

По мярката "Миграция" - също ще има 200 млн. евро за опазване на външната граница на ЕС.

Бойко Борисов заяви, че ще се направи голяма оценка от Европейската комисия по медицински теми, каквото предложение той направи по време на дебатите.

Във видеото премиерът подчерта на няколко пъти, че преговорите са били много тежки, слизал от етажи на етажи, безсънни нощи и "вече никой не може да подобри рекорда му по пиене на кафета". 

"Ей затова заслужавам да ми се иска оставката - 2 млрд. лева повече за България при цялото окастряне", каза Бойко Борисов.

Виж коментарите (79)

Още по темата (257):
08.11.2023 Пламен Узунов осъди прокуратурата: ВКС потвърди решението на апелативния
съд
08.02.2023 Адв. Емилия Недева за случая "Узунов – Бобоков": Не остана принцип от "Римска харта" на европейските прокурори, който гл. прокурор Гешев и спецпрокуратурата да не са нарушили
06.02.2023 Прокуратурата прекрати разследването срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов
30.12.2021 Пламен Узунов и Пламен Бобоков осъдиха прокуратурата заради бавното развитие нa дeлoтo им
13.05.2021 Янаки Стоилов поиска проверка на твърденията на Светослав Илчовски
10.05.2021 Миню Стайков за твърденията на Илчовски: Нямам сестра
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).