Борислав Сарафов с коментар за прекратяването на "Чекмеджегейт"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:02 / 27.05.2023
6076
Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов нямал никакво отношение към прекратяването на производството за снимките с пачки и кюлчета от спалнята на Бойко Борисов в резиденция "Бояна". "Не коментирам писания в трибуквена медия", заяви шефът на националното следствие пред "24 часа". Коментарът е по повод твърденията на Биволъ, че прекратяването е станало под "личния надзор на Сарафов", тъй като на 10 май - датата, на която е подписано постановлението, той е бил и.д., тъй като по това време главният прокурор Иван Гешев беше в САЩ. От постановлението става ясно, че то е трябвало да се изпрати за сведение във ВКП. 

Публикувани са и четири страници от самото постановление. Те обаче явно са доста повече, ако се съди по това, че последната е с номер 33. На нея е посочено, че постановлението се прекратява въз основа на това, че деянието, което е било предмет на разследването, не представлява престъпление. Тъй като е пубикувана съвсем минимална част от прокурорския акт, не може да се разбере на базата на какво основание набдюдаващият прокурор е стигнал до това заключение. Както и едва ли толкова обемно постановление е писано за един ден. 

Това всъщност не е първо прекратяване на това разследване. Снимките се появиха през лятото на 2020 г. Беше образувана проверка.  През декември 2020 г. обвинителите стигнаха до заключение, че снимките са манипулирани. После беше възобновено и започна ново разследване, в хода на което беше възложено на БНБ да провери серийните номера на банкнотите. Не стана ясно обаче кога държавното обвинение го е възобновило. 

Разследването не се е водело от Националната следствена служба, която оглавява Сарафов, а освен това наблюдаващият прокурор трябва да се води по  вътрешното си убеждение и доказателствата, поне така пише в закона.

Виж коментарите (0)

Още по темата (300):
26.01.2024 ВАС отхвърли втора жалба на Гешев
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
12.07.2023 ВСС прекрати процедурата по преназначаване на Гешев
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).