Бивши военни и полицаи ще могат да си вдигнат пенсиите с 28%

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:25 / 22.04.2015
3301
Пенсионери, които са били военни, полицаи, служители на ДАНС и пожарникари, ще могат да увеличат пенсиите си с 28%, ако бъдат приети предложенията на социалния министър Ивайло Калфин за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Възможността ще важи за тези пенсионирани военни и полицаи, които са родени след 1 януари 1960 г., обясни той. В момента те получават намалени пенсии от НОИ, тъй като са се осигурявали и в частен пенсионен фонд. Пенсия от него обаче не вземат, защото не са навършили общата пенсионна възраст.

Промените предвиждат те да имат възможността да прехвърлят партидите си от частните фондове в НОИ, обясни Калфин. Ако го направят, пенсиите им ще бъдат увеличени с 28%.

Военните, пожарникарите, агентите от ДАНС и полицаите да излизат в пенсия на 55-годишна възраст, ако имат поне 27 г. осигурителен стаж, от които 18 в униформа. Това е предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване на министър Ивайло Калфин, с което пък се въвежда възраст за пенсиониране на работещите в службите и силовите ведомства.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Важно е да знаете кой и кога има право да ни спира на пътя
Тежка катастрофа затвори "отсечката на смъртта", двама са пострад...
Мъж е в тежко състояние, след като го блъсна трамвай
Говори българският полицай, разкрил схема за милиони във Великобр...
Кампания 2024: Фуражните култури стават допустими при биологичнот...
Дамите в селското стопанство: Лиляна Матева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).