Бивш заместник-министър разкри основната причина Австрия да не ни допуска в Шенген

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
18:22 / 24.10.2023
2009
Основната причина за това Австрия да не ни допусне в Шенген не е свързана с нещо, което ние правим или не правим. В много по-голяма степен е свързана с цялостната миграционна обстановка в ЕС, която възвръща стойностите на нелегалните мигрантски потоци и молби за убежище към времената отпреди 6-7 години. Тогава в България имаше сериозна миграционна криза. Това обясни пред NOVA Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

По думите му огромният миграционен поток се дължи на много фактори.

"Освен конфликтите в различни части на Африка и Близкия изток, това което наблюдаваме в САЩ, по южната граница, е една масова злоупотреба с международната система за търсене на убежище. Каналджиите я използват все по-ловко. В Щатите няма очевидни геополитечски причини да има в момента рекордна миграция", поясни той.

Официалната статистика на Европейската агенция за гранична охрана показва едни 220-250 хиляди заловени нелегални мигранти по външните граници. Тя се разминава с реалността от над 800 хиляди подадените молби за убежища  в Европа. Тоест, голяма част от тези появили се от нищото кандидати за убежище въобще не са били залавяни по границите", смята още Гунев.

Според него миграционната ситуация в Европа няма да се промени.

"Всички стратегически анализи на европейските институции показват, че това ще е новата реалност. Поетапно отваряне дори на въздушните граници би било някаква форма на облекчение. Въпреки че в момента, очевидно сухопътните граници дори да ги вдигнат, няма да има особен ефект за пътуващите между София и Виена", допълни бившият заместник-министър на вътрешните работи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (381):
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова за Шенген
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
Още новини от Национални новини:
Моторист загина след тежка катастрофа
Край на прохладното време
Гастарбайтери: В България е страхотно, изкарваме по 1200 лева мес...
Предрекоха безкрайни тапи за шофьорите към Слънчев бряг
БСП избра заместник на Нинова
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).