Бивш директор на БЕХ: ЕК внимателно наблюдава мораториума и забавя, но не забравя

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:16 / 17.01.2022
1623
Мораториумът е неприятен факт, защото каквото и да се направи, потребителят плаща накрая, каза през БНР Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

Уверението на премиера, че няма да има страшни сценарии след мораториума и цените няма да скочат до небето Николов определи като "добро пожелание“.

"Сега са само пожелания. Имам чувството, че властта още не може да разбере, че е управляваща, че е в предизборна кампания и пожелава, анализира. Много добре звучи, но нещата искат действия“, подчерта Николов.

"Никой да не си прави илюзията, че ще му плати някой отвънка – някоя друга държава, някоя фирма или който е да е. Винаги потребителят плаща накрая всичките глупости, които могат да бъдат натворени, докато се случи това. В момента потребителят не може да усети цената на това, което е направено в Народното събрание, но то цъка като бомба. Рано или късно ще го плати.“

В Плана за възстановяване е записано, че през настоящата 2022 година пазарът на електроенергия ще бъде либерализиран изцяло, уточни Валентин Николов.

"Тогава вече ще бъде съвсем различно ценообразуването, но ще бъде пазарно.“

Според Николов Европейската комисия внимателно наблюдава мораториума, "забавя, но не забравя“ и рано или късно ще усетим последващи действия, които ще ни напомнят за този мораториум.

"Цената на електрическата енергия трябва да си остане пазарна. Цената и на потребителите трябва да е що-годе пазарна“, посочи той.

Правителството би трябвало вече да е дало метода, по който да компенсира потребителите, а не да задържа цената, категоричен е Николов.

"Според Николов Европейската комисия внимателно наблюдава мораториума, "забавя, но не забравя“ и рано или късно ще усетим последващи действия, които ще ни напомнят за този мораториум.

"Цената на електрическата енергия трябва да си остане пазарна. Цената и на потребителите трябва да е що-годе пазарна“, посочи той.

Правителството би трябвало вече да е дало метода, по който да компенсира потребителите, а не да задържа цената, категоричен е Николов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (489):
10.02.2023 Излезе прогнозата за времето за уикенда и началото на новата седмица
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
26.04.2022 Край на отоплителния сезон в Пловдив 
21.04.2022 Автомобили закъсаха в снега, шофьорка излезе от колата
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).