Бежанци направиха скандал заради топлата храна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:47 / 03.02.2014
4707
Стартиралото от събота раздаване на топла храна за бежанците в лагера в Харманли вече предизвика скандал. Сирийците обявиха, че само те трябва да разпределят порциите и семействата да вземат манджата от ръцете им, а не от персонала на лагера. За да наложат претенцията си, блокираха вземането на топлия обяд от палатката, определена за столова. Мъжете обясниха недоволството си с факта, че предишния път заради лошата организация обяд получили едва 500 души от всички 1500 в лагера. Станало така, защото някои хора идвали по няколко пъти и не стигнало за всички. Затова си определили "главатари", всеки от които отговарял за по 10-15 семейства. Те щели да разпределят храната за всички.

"Хората от персонала не познават нашите и не могат да разговарят с тях. Ние обаче ги знаем поименно и лично и няма как да ни измамят", обясни 28-годишният Сюлейман Халеп от Сирия.

Сред протестиращите нямаше представител на друга общност. Останаха съмнения дали при този вариант всички бежанци ще получат еднакви порции. В лагера има деление на сирийци и афганистанци, както на кюрди и араби плюс всеобща неприязън към чернокожи. Въпреки всичко баките и черпаците бяха връчени в ръцете на бежанците. Иначе едва ли ще има въобще хранене, обясни Гошо Господинов, ескортирал топлата манджа от армейския полигон в близкото село Корен, където тя бе приготвена.

Осигуряването на топъл обяд за бежанците е финансирано от Върховния комисариат на бежанците към ООН, а приготвянето на гозбите става в най-близките армейски поделения.

"Готвачите ни свалят арабски рецепти от интернет и щателно разбъркват съставките" обясниха армейци от поделението. Шефовете им в кухнята били много опитни и националните арабски ястия не ги затруднявали.

Бежанците обаче обявиха, че яхнията от нахут няма вкус. Което обаче не им попречи да остържат дъната на купичките си.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).