ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Без солници в школските столове | ||||||
| ||||||
Училищните и ведомствените столове остават без солници. Здравното министерство обмисля крайната мярка, защото българинът консумира минимум 2 пъти повече сол от препоръчителните 5 грама на ден. Това съобщи националният консултант по хранене Стефка Петрова. Тя обясни, че злоупотребата с подправката е най-вече заради прекалено солените колбаси, хляб и консерви. Изследване показало, че 100 г питка съдържа към 1,6 грама сол. Това означава, че с 300 грама приемаме над допустимата доза. Петрова изтъкна още, че нашенецът е свикнал да използва солницата, без да е необходимо. Прекомерната употреба на натриев хлорид води до високо кръвно, затлъстяване, риск от рак на стомаха и проблеми с бъбреците. Ето защо трябва да се ограничат туршиите, консервите и солените ядки за сметка на замразените зеленчуци и пресните плодове, препоръча Петрова. Този месец центърът по обществено здраве ще организира среща с производители на хляб, колбаси, консерви и сирене, на която ще препоръча да ограничат солта и мазнините в продукцията си. Източник: в. "Стандарт" |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
НАП хвана в крачка автосервиз, обслужващ луксозни коли в Пловдив
17:17 / 12.12.2024
АМ "Тракия" не помни подобен срам
12:57 / 11.12.2024
Отново младоженци след половин век
23:19 / 11.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета