"Бедният българин" в Гърция: Никакво желание за интеграция, живее мизерно и на помощи

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
12:47 / 01.02.2024
8392
Бедният българин, разполагащ с пълна и изчерпателна информация за финансовата помощ, предоставяна на гражданите от гръцката държава, смята южната си съседка за нов рай на благата. Моделът е прост. Той идва, получава данъчен номер и след това, като гражданин, живеещ с мизерни доходи, под прага на бедността, започва да събира помощите от държавата, пише Димитрис Ефтимакис в статия за електронното издание Protagon.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Мой познат от Северна Гърция, който държи завод за облекло в Южна България и затова знае какво мислят и как се държат местните, ми каза, че през последните години интересът на българите да се преместят в Гърция се е възродил. През последното десетилетие намерението на бедните северни съседи да идват в страната ни, за да работят, почти падна до нула след златните двадесет години, започнали през 90-те години на миналия век и продължили почти до 2010 година.

Тогава, в периода на финансовата криза и меморандумите, гърците станаха същите като българите или дори по-бедни от тях. Повечето от занимаващи се със земеделие или строителство заминаха за други страни, където трудът им е много по-добре платен, докато желанието на по-младото поколение българи да мигрира на юг, дори и сезонно, намаля. А междувременно в северната ни съседна страна се създаде икономическа номенклатура, която откри радостите на Егейско море и започна да инвестира своите (често не много легални) пари в закупуване на къщи в крайбрежната зона от Катерини до Александруполис.

В същото време (сега европейска) България се сдоби и със средна класа, значително по-бедна от гръцката, но все пак средна класа по собствените си стандарти, която, жадна за живот, започна системно да се изселва на юг. Коледа, Великден, лятна, тридневна и четиридневна ваканция – българинът се качва в колата и за два-три часа стига до Солун, Катерини, Аспровалта, Кавала, Лимнос, Тасос. Става дума за стотици хиляди хора, отседнали в Airbnb къщи, собственост на българи, пазаруващи в български магазини или консумиращи това, което са донесли в претъпканите си багажници. Това е туризъм с ниско икономическо ниво, но неговият обем в крайна сметка носи обща печалба за районите на дестинацията.

През последните петнайсетина години бедният българин, който всяка година минаваше границата да бере маслини, ябълки, аспержи или да работи в строителството, изобщо не идваше в Гърция. От години ги няма онези, които се грижеха за безпомощни баби или чистеха къщите им. Този вид имигрант-пролетарий, който се срещаше навсякъде в Гърция, отиде в други европейски страни за дневна надница и то висока. Е, през последните две-три години тази тенденция се обърна.

Това ми казва моя позната, която е участник в обществените процеси. Бедният българин пак иска да дойде в Гърция. Защо?  Защото, разполагайки с пълна и изчерпателна информация за финансовата помощ, предоставяна на гражданите от държавата, той смята Гърция за нов рай на благата. Моделът е прост.

Влиза, вади си ДДС номер и след това, като гражданин, живеещ с мизерни доходи, под прага на бедността, започва да събира каквото може. Надбавка за наем, социални и хранителни помощи, помощ за безработица след изтичане на необходимото време и различни други надбавки, за чието съществувани ние не подозираме, но те – българите - знаят много добре. Така им се събират заплатите, докато работят на "черно“ каквото намерят, без да имат ни най-малко желание нито да се интегрират, нито да имат деца тук, които да станат гърци от второ поколение. И всеки път, когато Мицотакис реши да даде нещо, те тичат и четат българските вестници, в които подробно се обяснява дали и доколко новите държавни помощи ги засягат и какви документи трябва да представят, за да ги вземат.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
27.03.2024 Цената на какаото за първи път надхвърли 9000 долара за тон
28.02.2024 Румънски таксиметрови шофьори планират гладна стачка
03.02.2024 Германските фермери блокираха достъпа до летището във Франкфурт
15.01.2024 Над 10 000 души и 3000 трактора на протест в Берлин
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).