ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Балтов за дълговете на "Пирогов": Спестяват се хубавите новини, дават се само лошите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:09 / 03.06.2022Коментари (0)1954
© NOVA NEWS
Просрочените задължения на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“, натрупани към 31.03.2022 г., надхвърлят 16 млн. лв. Това съобщиха днес от Министерството на здравеопазването. В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв. Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години – като в края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал, посочиха от ведомството. Въпреки това, в продължение на години, не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби – съответно: -3 416 хил. лв., -1 194 хил. лв. и -108 хил. лв., съобщават от здравното министерство. 

"Тук има игра на цифрите. Спестяват се хубавите новини, дават се само лошите", коментира проф. Асен Балтов в студиото на "Денят на живо с Наделина Анева".

"Когато ме назначиха през 2017 г. завършихме с почти 3 млн. загуба. На следващата година – падна наполовина, на третата – беше 100 000 лв. 2020 г. завършихме с 3 млн. и половина печалба. А 2021 г. до средата на годината, до юни, временната печалба беше 2 145 000. Ако беше продължил този тренд, печалбата трябваше да е над 4 млн. и нещата да са съвсем други в момента", каза още той.

"Тъжното е, че в болницата, която досега никога не е имала прокурист, ще бъде назначен някой, който да учи директора как да управлява средствата. Това не е добре", категоричен беше Балтов.

На въпрос дали знае кой ще бъде назначен, той отговори: "Не знам конкретни имена. Предполагам, че те ще станат ясни скоро, защото трябва да бъде вписан в Търговския регистър. Неприятното е, че се назначава още един човек, който няма да работи про боно, ще получава заплата от хората, които работят в "Пирогов" и те ще се натоварят и с неговото възнаграждение, за да учи сегашния директор как да управлява".

Според него прокуристът трябва да направи краткосрочна  и средносрочна програма, с която да предложи оздравителен план на дружеството, така че то да бъде спасено.

Запитан дали оповестените 16 млн. са катастрофален дълг, той отговори: "В никакъв случай не са. За 4 години по време на управлението на ГЕРБ инвестициите са над 50 млн. лв. Т.е. това дружество има потенциал. То не можа да се изяви заради COVID пандемията, но сега няма такава и би трябвало да се види, че ако работеше с потенциала, който имаше, то трябва да излиза на печалба".

Балтов обяви, че когато е застанал начело на управлението на болницата през 2017 г. просрочените й задължения са били 14,5 млн. лв.

"Постепенно ги намалихме до 10 млн.  и сега виждаме, че в рамките само на 8 месеца те са с 6 млн. и 100 хил. отгоре, което означава, че болницата задлъжнява с почти 1 млн. на месец. Това не е добре. Явно управлението не е качествено и добро", смята той.

"Изп. директор в момента ме замени точно когато по време на служебните кабинети Стойчо Кацаров реши, че аз съм мошеник и че едва ли не има корупционни практики в "Пирогов". Видяхме, че няма нищо и до този момент нищо такова не е доказано. В момента текат още дела, които ще текат може би 2-3 години, но е факт, че досега нищо не е доказано и че болницата беше принудена да започне да работи по друг начин от Кацаров, който задължаваше болницата да поема най-тежките COVID случаи", обясни още Асен Балтов.

Той е категоричен, че в никакъв случай те не са стрували на болницата толкова, колкото е била пътеката.

"Не се помогна по никакъв начин на болницата. Какво се случи след плана 2/3 заразени да отиват в държавните болници, а 1/3 само да поемат частните - по времена последната вълна, когато държавните болници поеха по-голямата част от напрежението, частните гледаха по-леки случаи и успяха много бързо да излязат от кризата с COVID вълната", добави той.

По думите му от началото на тази година всички частни болници работят на пълни обороти, а това не се случва в държавните и още част от тях не могат да се оправят.

"Доколкото знам в Александровска също трябва да бъде назначен прокурист. Само че там може би има конфликт, защото досега той изпълнява длъжност в ББР и няма как да изпълнява длъжност и в двете. Може би и за това се забавиха нещата там", коментира още Балтов.

"Не мога да приема, че министър Асена Сербезова е съгласна да управляват хора, които явно показват, че не стават за тази работа. Защо на един човек, който е натрупал толкова милиони дългове, му се слага прокурист вместо директно да бъде сменен директора и на негово място да се назначи нов директор, който да поеме наистина някакъв план за бъдещето?", запита той.

Относно очакваното повишение на заплатите на лекарите и сестрите, Асен Балтов заяви: "Това е следващият препъни камък. Интересно ми е какво ще е решението на прокуриста, защото до колкото знам, колективният трудов договор вече е разписан".

"В момента по никакъв начин здравеопазването не се подобрява, а напротив – то затъва", посочи Балтов.

На въпрос дали трябва да се предвиди нова COVID вълна и дали болниците са готови за това, той отговори: "Пари имаше предвидени, даже се даваха 75 лв. на желаещите на 65 г. да се ваксинират по желание. Част от тези пари останаха и мисля, че не са изразходвани".

И добави: "Категорично съм на мнение, че трябва да се предвидят средства, защото виждаме какво се случва в Китай и Корея. Има варианти на Омикрон, които не ги лови никаква ваксина. И да сме ваксинирани с 3 дози, и да си сложим 4-та, тези подварианти тя не ги хваща. Ако това наистина дойде от Китай, предполагам, че не по-късно от края на септември ще имаме начало на такава вълна. Естествено там най-засегнати са тези, които нямат никаква ваксина, но докато се изработи такава за тези варианти на Омикрон, ще има вълна".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: