Азиатски тигрови комари пренасят опасни вируси в България?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
08:49 / 28.02.2012
1618
Областният управител на Пазарджик Дончо Баксанов свиква заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с предприемането на превантивни мерки за недопускане разпространението на вирусите на треската Денга и Чикунгуня.

За първи път в страната е доказано наличието на азиатски тигров комар, който е преносител на тези вируси, мотивират се от администрацията.

На езика макондо, разпространен в Южна Танзания и Северен Мозамбик, "чикунгуня" буквално се превежда като "връзваща", "чупеща костите" или "превиваща". Всички тези определения са свързани със симптомите, подобни на артрит, които предизвикват изкривяване на крайници и пръсти и адските болки в ставите, които обездвижват и приковават на легло болните за период от няколко седмици до няколко месеца.

Няма сигурно лечение на болестта. То е насочено към облекчаване на симптомите, основно тези, свързани с болките в ставите. Използват се нестероидни противовъзпалителни препарати, но без аспирин, поради опасността от повишаване на вероятността от кръвотечения. Ваксина против заболяването не се прилага. Преболедувалите придобиват стабилен и продължителен имунитет. Не са описани случаи на повторно заболяване при преболедували.

Източник: радио "Пловдив"


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).