Атакуваха графата "бащино име" заради дискриминация

Автор: Мариана Панчева
Коментари (4)
08:45 / 21.04.2019
5694
Комисията за защита от дискриминацията ще разгледа жалба, атакуваща член от Закона за гражданската регистрация, изискващ българските граждани да притежават "бащино име" в състава на името си, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Оплакването е на дама от София, която смята, че това изискване поставя в унизително положение майките, самотните майки и децата без баща, които под "бащино име" трябва да записват името на майка си. Жалбоподателката настоява още, че имената на българските граждани трябва да се състоят от собствено име, презиме и фамилия, като определянето на презимето не трябва да зависи непременно от собственото име на баща, майка, дядо и други - т.е. трябва да има пожелателен, а не задължителен характер.

Предложението й е също така в Закона за гражданската регистрация "бащино име" да бъде заменено само с "презиме" или с "бащино и/или майчино име".

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).