Арменците празнуват Коледа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:00 / 06.01.2012
4697
Днес арменците празнуват Коледа. Вчера в единствения в Бургаска област арменски храм "Сурп Хач" или "Свети Кръст" беше отслужена тържествена Рождественска служба. В Бургас живеят около 1200 арменци. Арменската църква празнува в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.

Арменската Коледа се празнува 12 дни сред повечето християнски народи, а по традиция тържествената църковната служба в бургаския арменски храм "Сурп Хач" започна в късния следобед и към 19 часа Христовото рождение беше възвестено. Семейството на Маргарет и Нишан Шахинян ни посветиха в тайните на арменските коледни обичаи.

Катрин Данаян: "Тогава всъщност се съобщава вестта за Рождество Христово - Бог се роди и един на друг ние си предаваме, накланяйки се, благата вест и съответно казваме отговора. И така от човек на човек ние си разгласяме добрата новина, че се е родил Христос."

Арменците не украсяват елха в църквата, но след края на службата свещеникът благославя присъстващите в храма деца, а те тръгват със запалени свещички да разнасят светлината във всеки дом. Масата в дома на семейство Шахинян беше подредена за очакваните коледари, които прочетоха молитвата за Божия син и заедно с домакините изпяха Коледните песни.

Маргарет Шахинян: "Обредната питка, хлябът, който трябва да има във всяка къща. Сушените плодове, традиционното за нас ашуре или казано на арменски "ануш абур", този сладкиш, който виждате, е коледен, предимно със сушени плодове... Всичко, което виждате на масата, е направено от мен."

И ние, като повечето арменци от по-младото поколение, се радваме, че празнуваме два пъти Коледа, но тайно се надявам в семейството ни да влизат арменци, за да се запазят обичаите, казва Маргарет Шахинян. Съпругът й допълва, че с радост ще приемат и някой като съпругата на брат му, която е българка, но изпълнява арменските обичаи по-ревностно от всички арменци и готви арменските ястия почти като жена му.

Източник: БНТ


Виж коментарите (7)

Още по темата (154):
27.02.2012 Отново свикват Кризисния щаб заради наводненията
31.01.2012 Демонтират 20-те коледни къщички пред Пощата
17.01.2012 400 лв. от благотворителна акция за онкоболните деца в Пловдив
05.01.2012 Тази вечер арменците посрещат Коледа
05.01.2012 Без бракувани храни около новогодишните празници
04.01.2012 Двама останаха без зрение заради новогодишни фойерверки
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).