Адвокатите на Nexо скочиха на Карадайъ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:21 / 15.02.2023
1557
Американската адвокатска кантора на Nexо иска да изобличи неверни твърдения на председателя на политическа партия ДПС Мустафа Карадайъ. Това става ясно от тяхна позиция, изпратена днес до медиите. 

Schulte Roth & Zabel LLP, представляваща Nexo, изисква публично извинение в най-кратък срок за неверните твърдения по адрес на компанията, направени на 13 януари 2023 година. Ще бъде предявен последващ иск за нанесени щети и клевета при неизпълнение, става ясно от позицията.

Карадайъ твърди, че като част от споразуменията на Nexo с всички всички щатски и федерални регулаторни органи "вече е признал вината си с текущите разследвания и е платил десетки милиони глоби" и определя служителите на компанията като "доказани виновни", което е категорично невярно и показва смущаващо неразбиране на фундаментални правни положения.

Според кантората, не са на лице каквито и да било наказателни разследвания и производства срещу Nexo в САЩ и се отбелязва, че споразумението с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ ("SEC") не включва никакви констатации или твърдения, че Nexo е участвал в измама или подвеждащи бизнес практики или че клиенти на компанията са били ощетени или подведени относно финансово състояние.

Административната процедура на територията на САЩ не е изолиран случай за Nexo, а важи за цялата крипто индустрия на фона на динамичния регулаторен пейзаж в страната, при който всички компании са засегнати, се уточнява в позицията. Единствено Nexo и Kraken, една от най-старите платформи за обмен на дигитални активи, са осъществили споразумения с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ ("SEC"), съобразно новите изисквания на регулатора, като споразуменията са на принципа "no-admit-no-deny", което означава, че въпросът за вина не е поставян на дневен ред.

Това е в рязко противоречие многократните изявления на Карадайъ. Schulte Roth & Zabel LLP категорично отбелязват, че "няма никаква връзка между каквото и да е регулаторно разследване на САЩ и неотдавнашната акция на българските власти срещу българското дружество Ен Ди Ес ЕООД".

От кантората поясняват, че обвиненията на българската прокуратура не изглеждат основани на задълбочено разследване или нямат основание. Те са наложени от български главен прокурор, срещу когото американски конгресмен наскоро призова Министерството на финансите на САЩ да предприеме антикорупционен процес - и по-специално "действията на прокурора срещу банкови институции" - които според конгресмена застрашават стабилността и сигурността на НАТО.

Виж коментарите (0)

Още по темата (42):
19.05.2023 Бившият шеф на Сметната палата с критики към прокуратурата
13.04.2023 Сийка Милева: Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки трансгранични престъпления да избегнат правосъдие
13.04.2023 Гешев със сигнал до Европа за отказа на Сърбия да задържи и екстрадира заподозрени по аферата "NEXO"
10.04.2023 Прокуратурата: Сърбия не спазва международни договорености относно лицата по делото "Нексо"
08.04.2023 Антони Тренчев към българската прокуратура: Поздрави от Београда!
16.02.2023 Сметната палата с нови декларации за дарения за предизборната кампания след скандала с Nexo
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).