Адвокат: Държавата не е предвидила помощ за подмяна на старите водомери и топломери 

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:07 / 14.07.2023
8059
Следващата година изтича периодът, в който близо 50% от водомерите, които в момента хората използват, могат да оперират, и те трябва да бъдат сменени. Това каза адвокатът и сътрудник в Асоциация "Активни потребители“ Антоан Атанасов в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. Поради тази причина според него е добре да започне поетапната им подмяна с уреди с дистанционно отчитане още отсега.  

Уредите за дистанционно отчитане ще дадат възможност за реално отчитане на потреблението и сметките, които ще плащат потребителите, ще бъдат реални, не прогнозни, подчерта юристът. Те ще дадат възможност на хората да контролират потреблението си. "Кога това ще се случи ние все още не сме наясно и трябва да насочим тези въпроси към топлинните счетоводители и да изискваме, да сме активни, защото ако не сме активни, нещата няма да се случват“, коментира Антоан Атанасов. 

Според него би трябвало старите уреди да могат да бъдат подменяни поетапно, тъй като сумата, необходима за това, е огромна и непосилна за голяма част от хората с по-ниски доходи. Държавата за момента не е предвидила помощ за подмяната на старите уреди, въпреки че според европейска директива това е задължително за всички до 2027 г. "Ще направим призив към правителството да вземе мерки, защото тези суми са алармиращи и тревожни. Хората могат да изпращат по имейли запитвания до правителството, до топлинни счетоводители, но трябва да упражняват някаква гражданска активност, защото това нещо не може да продължава по този начин“, призова Антоан Атанасов.  

Той допълни, че "Активни потребител“ са настоявали да се използват уреди с отворен код, за да се даде възможност на потребителите да сменят доставчиците на услуги и да се създава конкуренция, но това не е било прието.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).