Адриан Николов, ИПИ: За справяне с демографския проблем у нас са необходими дългосрочни цели

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:17 / 10.10.2022
1417
За справяне с демографския проблем в България е необходимо дългосрочно планиране и залагане на цели, които са отвъд хоризонта на едно управление. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов. Той обобщи икономическите заплахи, които произтичат от новата демографска картина, която нарисува НСИ наскоро.

"Споменахме много свития работен ресурс, тоест фирмите ще трабвя да правят повече с все по-малко хора. Застаряването също е голям казус. То има много конкретни въздействия върху начина, по който се структурира пенсионната система. Пенсиите на пенсионерите днес се плащат от работещите с доплащане от бюджета. Съответно колкото повече се увеличава съотношението между работещите и пенсионерите, толкова повече ще трябва да увеличаваме това, което работещите плащат в пенсионния фонд, за да може да издържаме пенсионерите. В противен случай трябва да го дофинансираме с други данъчни приходи, тъй като то винаги се дофинансира от бюджета“, обясни икономистът.

Адриан Николов каза още, че към момента дебатът за административната реформа не е на масата. "Повечето европейски държави преживяват процеси на застаряване, дори свиване на населението“, коментира още той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
Пътуването с автобус - удобно само за хора под 170 сантиметра
Депутатът с осемте самолета вече не е част от ПП
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).