609 вагона изчезнали от БДЖ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (55)
09:05 / 05.10.2011
8432
Следите на 609 товарни вагона на БДЖ се губят безследно и няма никакви предположения къде са разпилени от 2001 г. до сега. Това съобщи шефът на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. Резултатите са част от националната ревизия на наличния подвижен състав по всички депа в страната. В понеделник ще излязат данните и за описаните вагони за скрап и ще стане ясно каква част от тях също липсват.

Все още не е ясно дали тези вагони са изнесени от страната, дали са рязани за скрап или са откраднати по друг начин. В преброяването на наличностите са участвали и представители на Транспортна полиция. Когато всички липси бъдат установени, възможно е да бъде заведено дело срещу неизвестен извършител за незаконно присвояване на вагони. На този етап обаче това са само предположения. Служители от железницата казаха, че не съществуват и никакви доказателства, че вагоните някога са съществували и дали записването им в картотеката отговаря на реално докарани вагони.

Цената на един функциониращ вагон варира между 50 хил. лв. и 50 хил. евро. Тоест в най-добрия случай загубите надхвърлят 30 млн. лв., а в най-лошия вариант сумата е в евро. Когато са за скрап, всеки вагон струва по 4 хил. лв.

Владимиров обясни, че от 2001 г. насам при инвентаризации част от товарните вагони на БДЖ се водели като "непреброени". От дружеството се надяват да продадат 6600 вагона от официално притежаваните 11 хиляди, а на този етап на пазара са пуснати 500 в недобро техническо състояние и още 900, които се нуждаят от по-малък ремонт.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (55)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).