56 000 украинци са настанени в държавните бази и курортите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:52 / 03.06.2022
1336
Общо в места за настаняване и държавни бази и се намират над 56 000 украинци, съобщи министърът на туризма Христо Проданов. В момента тече процесът по преместване на част от украинците от места за настаняване към държавните бази. Заради това не бих се ангажирал с конкретен брой украинци в държавните бази, тъй като този брой ще расте тези дни поради преместването, допълни той.

Министър Проданов съобщи, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 в Китен, над 15 в Поморие и над 15 в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна досега. Повече от 400 от обектите, кандидатствали по програмата, са вписани в Националния туристически регистър. 

Сред кандидатстващите има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила. Дали украинците ще останат в тези обекти, или ще поискат да заминат за Украйна поради евентуално успокояване на военната ситуация е трудно да се прогнозира. Трябва да се има предвид, че се очаква и увеличение на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат необходимост от използване на програмата, коментира министър Проданов пред БТА.

Всички хотели, които са попълнили формуляра за участие в новата програма и са го изпратили на посочения имейл, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или ще предоставят настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек, напомни министър Проданов и уточни, че тези услуги се покриват от държавата и за тях хотелиерите не може да искат доплащане.

Разплащането по новата програма ще бъде, както и по настоящата, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в рамките на месец юли. 

Това лято вътрешният пазар остава приоритетен, но очакваме значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др., каза министър Проданов. Той съобщи, че броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над равнището от летен сезон 2021, но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна. Ръст очакваме от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар, каза още министър Проданов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).