400 000 българи с редки болести

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:03 / 29.02.2012
2199
Специална проходилка за три и половина годишния Деян ще бъде закупена с част от 1700-те лева, които бяха събрани по време на благотворителния концерт в помощ на детето.

Останалите пари ще отидат за рехабилитация, съобщи майката Цветелина Юрукова. 11 операции досега е претърпяло нейното момченце, което страда от рядка болест на двигателния апарат.

Около 400 хиляди българи страдат от редки болести, към които се причисляват заболяванията с под 2,5 страдащи от тях на 10 хиляди души, обясни д-р Радостина Симеонова. Единен национален регистър все още няма, направени са 6 регистъра, които обхващат определени заболявания в цялата държава.

Пловдив се оформя като център, в който общината се обръща сериозно към проблемите на хората с редки заболявания, констатира координаторът на Националния алинс на хората с редки болести Йорданка Петкова след срещата със заместник-кмета Розалин Петков по повод на днешния Международен ден на редките болести.

Представителите на Алианса разговаряха за възможността отстъпеното от общината помещение за информационен център на бул. "Източен" да прерасне в здравен център, където болните да намират психологическа подкрепа.

Болните от тези болести нямат шанс за оздравяване. Целта ни е да направим живота им по-поносим и достоен, на това ще посветим и подготвяната поредна информационна кампания, разказа Петкова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Потвърдиха случай на маймунска шарка у нас
Верига бензиностанции у нас сменя изцяло облика си
Концесионер на плаж: Никъде в света няма дори медицински пунктове...
Млада родопчанка се напи до козирката, качи се на колата и потрош...
ПП-ДБ отказаха на ГЕРБ-СДС
Земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).