300 000 българи ще има пред МВР заради изтекли лични карти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:16 / 06.01.2012
2826
Опашка от 300 000 българи ще има пред МВР заради изтекли лични карти и паспорти. До края на месец март всички нашенци трябва да подменят документите си с нови. В противен случай ги чака глоба от 30 до 150 лева. Освен това с невалидни документи българите подлежат на други санкции и на отказ да бъдат обслужени във всички държавни институции, както и банките.

200 000 са хората, които трябва да имат нови документи до края на януари, показа проверка. Още над 100 000 документи ще станат невалидни в края на февруари. Заявление за нови лична карта или паспорт всеки трябва да подаде месец преди изтичането на валидността на старите. Това се налага, за да могат документите да бъдат подновени и с обикновена поръчка за 30 дни, така че хората да не остават без лична карта или паспорт. "С бележка, че си подал заявление за нови документи, може да се легитимираш пред МВР.

Никоя банка, фирма или институция обаче няма да извърши услуга на българин без валиден документ", обясниха от вътрешното министерство. От там допълниха, че при опашки или струпване на много хора пред РПУ-тата може да има отново удължаване на работното време или система с издаване на номер и запазване на ред за ден или два напред.

Издаването на новите българските лични документи стартира на 29 март миналата година. Тескеретата от стария образец ще бъдат валидни в страната и в ЕС до края на тяхната валидност. От МВР обаче напомниха, че валидността на паспорта за деца е 5 години и има хиляди българчета в чужбина с нередовни документи. У нас броят им също не е малък, а родителите не са върнали в законовия срок тескеретата на децата си в полицията.

Служителите в РПУ-тата очакват опашки, тъй като освен изтичащите документи има хиляди българи с променени имена и адреси. Според закона в рамките на 30 дни след промяна документът за самоличност също трябва да бъде подменен. В противен случай отново има глоба. 

До края на март от МВР ще изпратят писма и ще раздадат на полицаите списъци с имена на хора, които повече от 6 месеца след изтичането на документите им не са ги подменили. Голяма част от тези хора са българи, заминали в чужбина, които не са подали молби за подмяна.

"Издаването на нов международен паспорт не е задължително, но връщането му - да, и то в рамките на 30 дни, дори и нов да не се вади", обясниха още от МВР. От там допълниха, че подмяната може да стане във всяко българско посолство в чужда страна.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Двама загинаха в Слънчев бряг!
Близо 40% от българите посягат към този вреден навик
Разказ на бащата на едно от децата, малтретирани в детска градина...
Ограничават броя на поправителните изпити за книжка
Съседка на убитата от питбул във Варна: Не се грижеше добре за ку...
Информация от НАП, която засяга много българи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).