150 украинци са намерили подслон в Китен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:15 / 07.03.2022
1369
150 жени и деца, бягащи от войната в Украйна намериха подслон в детски лагер в Китен. Базата, която функционира само през лятото вече 10 години, се наложи да отвори врати, за да приюти бежанците. Очаква се до края на седмицата броят на избягалите в Китен да достигне 1000. Във вторник и сряда се очакват два автобуса украинци - бежанци в Приморско. 

Ирина и съпругът й пристигнали в Детския лагер в Китен заедно с десетки жени и деца преди два дни. Още не могат да се отърсят от спомените си. 

“Аз седях в стаята си, когато прелетя ракетата. Мъжът ми видя самолет, ударен самолет, който падна пред нас. Най-важното е, че тук няма бомби. Тук спахме цяла нощ без да се будим след толкова безсънни нощи", разказва Ирина Валентиновна пред Нова телевизия. Преди да тръгнат за България Юлия и децата й прекарали дни под земята криейки се от бомбите в Харков. Благодарна е на всички по пътя си до Китен.

“Благодаря им, те ни дадоха чай, кафе , хляб, всичко. Аз 5 дни не бях вкусила хляб. При нас всичко в магазините изчезна изведнъж, банкоматите празни, пари нямаме. Градът е сринат", казва Юлия. За да се справят с ужасът от видяното помагат психолози.

“И децата и майките пристигат тук в много тежко състояние. Стараем се да направим всичко възможно да изкараме децата " извън войната", казва Олга, психолог. Вратите на лагера, който 10 години се ползва само през лятото отворил собственикът на базата

“Искам да благодаря на българите. Отдавна знам, че са истински хора. Току- що дойде човек, натоварил колата си с продукти", обяснява Александър,  управител на детския лагер. 

На този етап те се нуждаят най-много от дрехи и памперси за децата, както и от медикаменти, казва кметът на Китен Николай Марков. А управителят на детския лагер споделя, че има нужда от помощ със сметката за промишления ток на лагера. Във вторник се очакват още 200 души в Китен и още 150 в Приморско.

Според кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, държавата трябва да поеме основните функции по отношение осигуряването на  условията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).