ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наблюдаващият прокурор по КТБ: Това не е банка, а схема за кражба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:31 / 17.11.2014Коментари (1)3669
© 24 часа
- Г-н Гешев, в какво се състоят проверките, свързани с разследването, и какви изводи се налагат от тях?

- Проверяваме абсолютно всичко по това дело. Още от началото на участието си в това досъдебно производство твърдя, включително и многократно пред различни съдебни състави, че за мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида (каквото е мнението на професор Ханке), отколкото нормална търговска банка. На базата на доказателствата по делото смятам, че тази структура поне в последните години е функционирала с цел да обслужва бизнеса на собственика си.

Може би ще останем в учебника по история, защото не ми е известно да може да се даде друг подобен пример в световната история за това как една реално функционираща банка е превърната в някаква пирамидална структура. Потвърждават го и икономисти, с които разговарях.

И то в страна от ЕС при действащи транспонирани европейски директиви, които са перфектни, при наличие на вътрешен и външен одит, надзор и регулатор.

- Какво установихте за този период?

- Със средствата на наказателния процес сме установили доста преди последните заключения на БНБ и одиторските предприятия редица обстоятелства относно механизмите и практиките в тази банка. Макар че първоначално делото е започнало конкретно за данни за безстопанственост за 13 фирми кредитополучатели. По-късно е прераснало в разследване, насочено към общото състояние на надзора в БНБ. И едва на следващ етап след постъпили данни от БНБ за фактическа липса и присвояване на над 206 млн. лева от главната каса на банката се е насочило към самата КТБ.

- Чия е вината за създалата се ситуация?

- За мен, познавайки доказателствата по делото, вината да се стигне до това незавидно положение, което в крайна сметка нанася и големи имиджови щети на самата държава, имат различни органи, а не само БНБ. В ДАНС например има цяла дирекция, която се занимава с финансова и банкова сигурност. Освен това имаме МВР, вътрешни и външни одитори, надзорен съвет и одитен комитет на банката.

- Какво трябва да се направи, за да се реши проблемът?

- Ще изразя пак лично мнение: държавата трябва да предприеме някакви действия. В момента отново всички вдигат ръце и казват, както е най-лесно: прокуратурата да се оправя и да установи какво се е случило, сякаш ние не правим това още от началото на годината. Иначе за мен определено става въпрос за действия с криминален характер и ние разследваме в тази посока.

- Значи може да се търси и конкретна отговорност...

- Многократно ни бяха задавани въпроси кога ще привлечем към отговорност конкретни лица. Ще ви отговоря - когато се съберат необходимите доказателства. Проблемът на това разследване обаче е, че обемът бе огромен и касае една много специфична и високоспециализирана дейност. Предполагам, че не е имало такова дело в историята на България и лично аз се надявам да няма друго. За мен това е най-голямото финансово престъпление до момента.

- Категорично се касае за престъпление, така ли?

- Разследваме различни престъпления, свързани с надзора, с безстопанственост и длъжностно присвояване. В случая най-малкото към момента е безспорно, че се касае за порочни механизми и практики. А дали конкретни лица са извършили престъпления и дали са виновни, решава единствено българският съд с влязла в сила присъда.

- Каква е била конкретната схема за източването на КТБ?

- КТБ е някаква инвестиционна пирамида, която макар, и при наличие формално на двустепенна управленска система, е ръководена реално от един-единствен човек. По негово разпореждане са създадени огромен брой кухи фирми, които са с управители, контролирани от него, включително и служители на КТБ. В хода на съдебното производство събрахме доказателства, че те са получавали необезпечени кредити. Това беше доказано на този предварителен етап и от докладите на одиторските фирми, както и от малко закъснелия доклад от надзорната инспекция на БНБ. Вярно е, че тези кухи фирми са изкупували дялове, акции, реално големи части от цели сектори от българската икономика и действащи предприятия, но тези фирми няма да станат кредитни милионери, защото от тях нищо не зависи, не са усвоили парите и те нямат никакви обезпечения. Да, те ще станат едни длъжници, от които обаче няма какво да се събере.

Точно по тази причина и хора, които са непредубедени, добросъвестни и не са финансово мотивирани, макар и да са добри специалисти в областта на банковото дело, се изказват неточно. Те просто не могат да си представят истинската картина и разсъждават за нея от гледна точка на това, че става дума за банка. Те не могат да приемат, че това което се обяснява е истина - как може да има 13% обезпечение на кредитите - това е невъзможно, как може да има 2% на обезпечение за една група кредитополучатели, как може да има 60 или 80% лоши кредити, как може да има такива банкови практики като кухи фирми?!

- Натъкнахте ли се на нещо интересно при проверките?

- При претърсване наскоро на един от адресите, за който имахме информация, че се намират документи, касаещи разследването, бе иззет огромен обем от доказателствен материал, включително и компютърни системи. И там намерихме едни много интересни материали. Част от тях представляват конкретни указания буквално "да се дискредитират свидетелите по делото" - с имената. Друго, което намерихме, е документация, представляваща банкова тайна, която в никакъв случай не би трябвало да се намира на този адрес и с част, от която даже ние не разполагахме. Например към момента не разполагахме с целия кредитен портфейл на банката. Изразът "дискредитиран" едва ли може да бъде двусмислен - в противен случай би било "да се намерят доказателства", "да се оборят лъжите", "да се опровергаят" примерно.

Източник: в. "24" часа



Още по темата: общо новини по темата: 201
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
22.03.2023 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.11.2014 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: