ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Катуница настръхна, възможно е Рашкови да се върнат в селото
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:50 / 19.09.2013Коментари (5)5747
© 24 часа
Райна Толева, майка на починалия Павел, призова жителите на Катуница да отидат на възпоменанията и курбана в селото
Какъв ВИП е този Ангел Рашков, че на всичко отгоре го титулуват принц? Той никога не е вървял в правия път. Как е учил в Кеймбридж, като по същото време е излежавал присъда в гръцки затвор? В цялото село се знае, че той няма образование.

Така млади и стари в Катуница коментират участието на сина на Кирил Рашков - Цар Киро, в тв риалитито "ВИП брадър". Те са бесни от изявите му на екрана. "Това ни обижда, а и наближават 2 г. от трагичните събития, които фамилията му провокира в селото", категорични са хората.

Мнозина още се страхуват да говорят открито срещу клана, тъй като след броени дни Цар Киро трябва да излезе от затвора. "Безобразие. Стягаме се за помен да почетем децата си, а той ще парадира по телевизията колко е важен", не е на себе си Райна Толева, майка на 17-годишния Павел Толев, който умря при сблъсъците през 2011 г.

За нея и хората от Катуница е обидно Ангел Рашков да бъде наричан принц от съквартирантите в тв предаването. Във фейсбук вече има група срещу участието на Рашков-младши в шоуто.

Навръх Деня на независимостта през 2011 г. бяха подпалени 3 от 6-те къщи на Цар Киро, след като авери на внуците му премазаха с бус 19-годишния Ангел Петров, а Павел умря по време на последвалия протест - той бе с пейсмейкър на сърцето. 230 полицаи и спецчасти от цялата страна охраняваха обществения ред, а 127 души бяха арестувани за хулигански прояви.

"За какви ни има, как да забравим безобразията на фамилията му, за призивите на баща му да бъдат бесени журналисти по дърветата, за заплахите, че България ще стане второ Косово", изригва Веселин Христов, вуйчо на прегазения Ангел Петров.

Преди 2 г. Кирил Рашков и внукът му, който е кръстен на дядо си, се заканиха да убият Христов, тъй като подстрекавал жителите срещу ромския барон. Двамата бяха осъдени, а Кирил-младши вече е на свобода. Същото предстои и за дядо му. Скоро от затвора ще излезе и друг внук на ромския лидер - малкият Ангел Рашков.

Той получи година и 4 месеца за неуспешния си опит да подкупи с 20 лв. катаджии, защото шофирал без книжка. "Да не са посмели да се връщат в Катуница, нямат място в селото", категоричен е Христов. На едно от съдебните заседания през пролетта Цар Киро отправи призив към Веселин за помирение и даде заявка, че възнамерява да заживее отново в Катуница.

Хората са наострени и са готови да дадат отпор. Притесненията им от евентуалното завръщане на ромската фамилия остават. "По закон могат да си дойдат и на всичко отгоре ще ги охраняват.

Няма разпоредба, която да регламентира изселванията. Като нищо ще се приберат, единствено съвестта им може да ги възпре, но едва ли", не вярват местните. Трима мъже и жена на средна възраст побегнаха в центъра на селото, щом ги попитахме за Цар Киро и Ангел Рашков.

"Ако не ни снимате и не пишете имената ни, ще говорим", категорични са пенсионери, седнали на питие в заведение срещу кметството. Те не са на себе си от телевизионните изяви на "принца".

"И тръгнал сега да развива теории за толерантност. На всичко отгоре се припознава като представител на ромите и говори за продажбата на техните гласове. Прави се на Дева Мария", ядосват се местните. Хората не могат да забравят как преди 10-ина години съпругата на Цар Киро - Костадинка Рашкова, зашлевила шамар на най-добрата учителка в Катуница Мария Димитрова.

"Преподавателката беше защитила дете от внуците на Киро, което костваше плесник", вмъква бившата кметица София Христева. Ужасно е всичко, което става, намесва се опечалената майка на Павел Райна Толева. Тя недоумява защо се отделя такова голямо внимание на Ангел Рашков.

"Той и всичките му роднини са излежали присъди - като се почне от майка му, баща му, синове, внуци", изброява почернената жена. Мъж на средна възраст се включва и разказва как Рашкови се хвалели, че по Живково време от джебчийство си докарвали по 800 лв. на месец, когато заплатите не надвишавали 120.

"Стягаме възпоменания, за да противодействаме на тази кампания", обяснява Райна. Проявите започват в събота от 9 ч на гробищния парк. Там ще бъде извършена панихида в памет на Ангел и Павел. На следващия ден от 13,30 ч на паметната плоча на двете момчета на входа на стадиона в селото отново ще има литургия. Насрочен е мач от 14 ч между националния отбор на фенклубовете в България и ветераните от "Тракиец".

Ще има и изяви на клуба по карате, в който Ангел е тренирал. В 15 ч ще се раздаде общоселски курбан. "Каним всички, които са съпричастни с мъката ни", казва Райна Толева. Идеята тръгнала от роднините на загиналите момчета, които пазарили 300 кг теле. Впоследствие се включили спонсори, съдействие оказал и кметът Красимир Юруков.

В понеделник и вторник от 19 ч ще има мълчаливи възпоменателни шествия. Те тръгват от центъра на селото до лобните места на момчетата.

"През тези 2 г., общо взето, нищо не се е променило. Притесненията и страхът остават", казва Райна. Опасенията от евентуално завръщане на Рашкови не са напразни. На пръв поглед те няма къде да се настанят, тъй като двата палата са опожарени, прочутата хасиенда е съборена.

Багери сринаха през февруари и дома на Събка, дъщерята на Цар Киро. Фамилията обаче твърди, че земите под сградите са техни и един ден може да ги застрои. Рашкови още дължат 7000 лв. за вода, а пловдивската община не си е прибрала 80 000 лв. от невнесени такса смет и данък сгради.

Неотдавна Цар Киро и съпругата му изчистиха борчовете си към държавата, като внесоха 267 000 лв. - данъци от 2003 до 2011 г. Макар да са се водили безработни, двамата имали солидни доходи. Налозите бяха платени заедно с лихвите в размер на 213 000 лв.

Има вероятност обаче Рашков да оспори сумите, тъй като те са изчислени за 7 вместо за 5 г., колкото е срокът по давност. Големи са шансовете да си възвърне и 2,5 кг злато, което беше намерено в лимузините на фамилията. Това са бижута, гривни, пръстени, гердани, накити и един биберон със златна дръжка.

Държавното обвинение не доказа, че благородният метал е придобит по престъпен начин, и сега ще трябва да го върне на Рашкови. "След всичко, което причиниха, нямат място в селото", отсича кметът Красимир Юруков.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ай на бас,че неможете да се върнете
+5
 
 
Да отидат да живеят кво толкова :) Ще им идем на гости 50-60 коли пак
+12
 
 
Нека само се върнат,нека нека.Ние пак ще се разходим до Катуница,ей го къде е
+24
 
 
Върнат ли се циганите убийци и НИЕ се връщаме!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: