ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Президент на Локомотив е най-опасният пост във футбола
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:50 / 21.05.2007Коментари (0)4056
За да притежаваш футболен клуб, трябва да имаш пари. В България, ако имаш пари, голяма е вероятността да си имаш работа с организираната престъпност. А където е намесена организираната престъпност, скоро минава смъртта. Локомотив може би наистина има по-лош късмет от останалите, но 15 президенти на български клубове са били убити в последните 12 години. Статистически погледнато, е по-малко опасно да бъдеш сапьор в България, отколкото да управляваш футболен клуб. Футболът е перачница за пари, но банкнотите се перат в кръв.

Никола, чичото на Тасев, е бил важна фигура по време на комунизма. Именно той е помогнал на Александър да изгради своята бизнес империя, която го направи един от най-богатите хора в Югозападна България. Той започнал с обмяна на валута, но скоро разнообразил бизнеса. По времето, когато бе убит, Тасев бе най-големият износител на череши в България. Имаше също интереси, свързани с петрол, производство на обувки, вино и дървесина. Тасев се бе впуснал и в политиката, където бе съюзник на президента Георги Първанов. На изборите през 1997 г. бе кандидат от Българския бизнес блок. След като претърпя поражение, обвини лидера на партията в корупция.

По онова време опитът му в политиката бе определян като грешка, но в последно време се говореше, че е контролирал политическите интереси в своя роден регион. Една негова дума е била достатъчна да наклони везните при изборите. В понеделник полицията намери в колата му пропуск за паркинг на парламента на името на Трифон Митев - депутат от Българската социалистическа партия. Митев изказа своята "изненада" от това откритие, като заяви, че никога не се е срещал с Тасев: "Аз не съм шофьор. Нямам кола, Не знам откъде той има този пропуск."

Бизнесът на Тасев бе със седалище в родния му град Кюстендил, който бе център на дейността и на предишния президент на Локомотив - Георги Илиев. За Илиев имаше широко разпространени подозрения, че е един от водещите мафиотски босове в България. Въпреки че няма директна връзка между него и Тасев, малко вероятно е Тасев да е просперирал без благословията на Илиев.

Борислав Балгаринов, депутат от Българския народен съюз и заместник-председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, заяви, че убийството на Тасев е доказателство за появата на нови престъпни групировки, които търсят територия. Други източници предполагат, че Тасев е бил замесен в търговията с наркотици. Вътрешният министър Румен Петков разкри, че Тасев е бил разследван през 2001 г. за нелегален износ на газ за Сърбия. Тогава нищо не било доказано, но Петков заяви, че връзката между Тасев и Илиев е "достатъчно ясна".
Илиев вече беше покровител на Локомотив известно време, когато през март 2005 г. човекът, който той бе назначил за президент - Николай Попов, бе убит - прострелян два пъти в главата и три пъти в крака. Илиев пое президентския пост, но през август, часове след като Локомотив се класира за първия кръг на турнира за Купата на УЕФА, бе разстрелян в ресторант в курорта Слънчев бряг.

Въпреки съмненията от етична гледна точка влиянието на Илиев върху Локомотив беше безспорно положително. Неговите инвестиции доведоха отбора до положението той да е в състояние да се бори с двата най-големи клуба - ЦСКА и Левски. През 2004 г. Локомотив спечели титлата за първи път в историята си. След смъртта на Илиев обаче парите рязко намаляха, клубът продаде най-добрите си играчи и завърши сезона с тим, състоящ се предимно от млади футболисти.
Тасев пое Локомотив през пролетта на миналата година. Въпреки подозренията, че заема поста по-скоро заради икономически съображения, отколкото заради футбола, той изгради млад и талантлив отбор, може би най-приятния за гледане в България този сезон.

"Мисля, че Тасев, бе убит по погрешка", заяви спортният директор Христо Бонев, легенда на клуба като играч. "Не мога да повярвам, че това се случи. Неговият бизнес беше чист. Не знам какво ще ни донесе бъдещето, но този клуб е страдал и преди. Локомотив е идея и няма да умре."
Този път Локомотив няма да се разпадне, както стана след смъртта на Илиев. Тасев беше собственик, но не и единствен инвеститор. Сключените с негова помощ спонсорски сделки би трябвало да помогнат на клуба да свърже двата края в краткосрочен план. Но ако задържи настоящите играчи, Локомотив трябва скоро да се сдобие с нов собственик от същия калибър. Въпросът е, дори да бъде намерен подходящ кандидат, дали ще има смелостта да поеме поста?

Анализът е на вестник "Гардиън", превода на "7 дни спорт".



Още по темата: общо новини по темата: 62
24.06.2010 »
14.06.2007 »
13.06.2007 »
02.06.2007 »
02.06.2007 »
29.05.2007 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Нови данни за археологическите разкопки на "Източната порта"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: