ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (29)
Кметът: Предлагаме елегантен начин стад. "Пловдив" да стане национален
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:38 / 30.05.2011Коментари (82)17706
© Plovdiv24.bg
"Предлагаме на държавата елегантен вариант да превърнем стадион "Пловдив" в национален", заяви днес кметът Славчо Атанасов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това стана ясно на днешният брифинг в общината, на който кметът и заместникът му по младежки дейности и спорт Георги Титюков представиха писмото, подписано от тях, което те изпращат до правителството във връзка с реконструкцията на стадион "Пловдив".

Както вече писахме, в писмото се предлага, вместо да се влагат 140 млн. лв. в изграждането на нов национален стадион в София, да се инвертират около 7 пъти по-малко средства, а именно под 20 млн. лв, за да се довърши построеният на 80% стадион "Пловдив".

"Ако държавата отпусне тези пари, ние сме готови в името на това да се ремонтира стадион "Пловдив", да дадем една част от собствеността на съоръжението на държавата", каза кметът Славчо Атанасов.

Стана ясно, че според архитектът на стадиона Маринов, нужните средства за реконструкция са между 12 и 20 млн. лв. 

"Не във всички държави националния стадион е в столицата", допълни защитата на аргументите на общината кметът Атанасов. Той припомни, че например в Германия, националният отбор играе предимно на два стадиона, намиращи се в Дортмунд и в Мюнхен. Като пример, градоначалникът даде националният стадион на Бразилия "Маракана", който се намира  в Рио де Жанейро, а не в столицата гр.Бразилия.

"Във тази връзка, най-вероятно утре министър Свилен Нейков и легендарният български футболист Христо Стоичков ще посетят Пловдив, за да огледаме стадиона", уточни пък зам. кметът Георги Титюков.

Вижте писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов, до министърът на спорта Свилен Нейков, до областния управител инж. Иван Тотев и до още други спортни деятели.

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ДЯНКОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н НЕЙКОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИХАЙЛОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

През изминалите дни все по-често се говори и обсъжда намерението на държавата да изгради нов Национален стадион, а средствата, които ще бъдат необходими за изграждането му, ще са в размер на 140 млн. лв.

В тази връзка искам да Ви предложа, вместо да се влагат 140 млн. лв. в едно начинание, което е съпътствано от тромави и тежки процедури по осъществяването му, да се инвестират около 7 пъти по-малко средства - под 20 млн. лв., за да се довърши построеният на 80% стадион "Пловдив". Спортното съоръжение безспорно има потенциала да се превърне в Национален стадион и ще привлича зрители от цяла България и чужбина.

Това е вариант, който ще спести на държавата ни средства в дни на криза, и в същото време ще въ


(c) ПОТВ
зкреси тънещата в забрава спортна реликва в града под тепетата - стадион "Пловдив". Не бива да се подценява и фактът, че реномирането на комплекса, несъмнено ще доведе до развитието на спорта както в Пловдив, така и в цяла Южна България.

В аргумент на предложението излагам накратко и мотивите си за него:

1.Пловдив е град, разположен в сърцето на България, което прави стадион "Пловдив" еднакво достъпен за спортните фенове от всяка точка на страната.
2.Климатичните условия в града ни са доста по-меки от тези в София (има средно по 33 дни със снежна покривка и мъгла), което е улеснение както за спортистите, така и за верните им фенове.

3.Инфраструктурата около спортното съоръжение допринася за удобството на посетителите му. За целта са изградени множество паркинги, тренировъчни игрища, дублиращ стадион, тенис кортове, Гребна база и други предимства, сред които е и Международно летище Пловдив, което е само на 5 км от града.
4.За домакинство на финал от Шампионска лига и Лига Европа има изискване за стадион с капацитет от минимум 50 000 седалки, а стадион "Пловдив" разполага с над 53 000.

5.Една такава инвестиция, с която се пестят и средства на българския данъкоплатец, би срещнала широка обществена и медийна подкрепа. Тази стратегически насочена инициатива безспорно ще доведе до разкриване и на нови работни места, което е една сигурна антикризисна мярка и напълно кореспондира със социалната политика на Вашето правителство.
6.Това ще бъде стъпка към прекъсване на процеса на изкуствено струпване на институции и обекти с обществена значимост в столицата. Преместването на Националния стадион в Пловдив е малка крачка към възстановяването на това равновесие.

7.Освен всичко изброено, Пловдив винаги е бил и продължава да бъде един от градовете в България с грандиозни футболни достойнства и успехи, като футболните му клубове са извоювали нееднократна слава за страната ни. Остатъкът от средствата в размер на 140 млн. лв., които държавата е готова да отдели за това начинание, могат да бъдат вложени в реконструкцията и модернизацията на стадиони в други градове, което ще ни даде възможност да кандидатстваме за организиране на Европейско първенство с някоя съседна на нас държава.

Във връзка с горното най-учтиво Ви каним на среща разговор, на която да обсъдим всички възможности и техните предимства и недостатъци за новия национален стадион, която ще се проведе на 17 юни 2011г. (петък) от 11:00 часа в Залата за пресконференции на Гребна база, Финален комплекс, гр.Пловдив. Прилагаме и програма за протичането на срещата.

С УВАЖЕНИЕ,

СЛАВЧО АТАНАСОВ
Кмет на Община Пловдив
 
ГЕОРГИ ТИТЮКОВ
Зам.-кмет "МПСОРС" при Община Пловдив
Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Гюро Михайлов
премахни филтъра

+5
 
 
Тази идея е на Титюков (виж статията от 23.12.2010г. Титюков към Бойко: Направете стадион "Пловдив" национален), за което му свалям шапка. Дано дървените шопи не вземат да я бойкотират от инатлък, тъй като аргументите са железни - не само икономически. А Славчо просто си е присвоил идеята.
-3
 
 
Славчо Мазникът пак си е присвоил идея чужда ! Но все едно...докато тази мажоретка на Гергов и ДПС е кмет ...пари от ГЕРБ да не чакаме !
+8
 
 
Много ми е трудно да си призная, но писмото не звучи лошо...само дано са съобразили с протокола, за да не се провали срещата/ знаеш ли ги министрите, може да имат вече ангажимент/.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Легенди на Ботев и Локо изиграха благотворителен мач пред погледа на кмета на Пловдив
Локо чака новия треньор, но вече са уредени лагерът и две контроли
Дори когато връстниците й броят до 12, тази хубавицата мисли само за футбол
Славия се раздели с бивши играчи на Локо и Ботев
Дамите на Пълдин се отдалечиха от бронзовите медали след реми в Севлиево
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: