ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Изненадайте всички с козунака на шеф Звездев
Автор: Илиана Пенова 14:30 / 19.04.2025Коментари (1)3242
© Фокус
Освободете място на трапезата за звездния козунак на шеф Иван Звездев

Ако все още не сте приготвили козунаците за Великден, изненадайте всички с на трапезата като изпробвате тази рецепта за козунакът на шеф Иван Звездев.

Необходими продукти


1 кг брашно за козунак

5 яйца

300 гр. захар

200 мл прясно мляко

80 г краве масло

80 мл слънчогледово олио

1/2 капсула лимонова есенция

1 пак. ванилия на прах

1 щипка сол

За маяното тесто:

40 гр прясна мая - 3/4 кубче

1 с.л. захар

2 с.л. брашно

6 с.л. топла вода 

За намазване

жълтък + 1 с.л. прясно мляко

захар

Начин на приготвяне

Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.

Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.

В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.

Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.

 

Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.

Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.

Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.

Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.

Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.

Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.

Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути

Рецептата е публикувана на личния сайт на шеф Иван Звездев - zvezdev.com.


Още по темата: общо новини по темата: 174
08.05.2025 »
27.04.2025 »
26.04.2025 »
25.04.2025 »
25.04.2025 »
24.04.2025 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.04.2025 г.
0
 
 
Най-сполучливата рецепта за козунак.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Лято 2025
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: