Фенове на Локо припомниха рекорда по най-бърз хеттрик в историята на пловдивското дерби

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
14:02 / 28.06.2023
5851
Привържениците на Локомотив Пловдив, обединени в групата "Организация Трибуна Спортклуб", публикуваха нов исторически материал в своята официална страница. Той е част от поредицата, свързана с направеното вече предложение новата южна трибуна на стадион "Локомотив" да носи името Парчевич.

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса официалното съобщение на "Организация Трибуна Спортклуб":

В четвъртата, предпоследна част от поредицата статии за "Петър Парчевич", обръщаме внимание на открояващите се фигури в историческия път на клуба.

Започваме със състезателите от представителния тим, изявявали се през 30-те и началото на 40-те години. Тук следва да посочим имената на Петър Стамболов (Гарти), Иван Причков, Иван Бадатлиев, Петър Кълвачев, Богдан Ячев, Александър Бараков, Никола Пашев (б.р. той е дядо на бившия капитан на Локомотив Петър Пашев), Иван Дошков, Тодор Ганев, Никола Ганев.

Както е известно, през 1945 г. "Спортклуб" приобщава "Парчевич", като променя своето име на "С. П. 45". Година по-късно името става "Славия", за кратко "Славия-Ченгелов", а от 1951 г. клубът живее с името "Локомотив" Пловдив.

Именно от тима на "Парчевич" тръгват двама състезатели, наредили се сред най-големите звезди на нашия клуб в края на 40-те и началото на 50-те години. Това са вратарят Никола Аров и нападателят Тодор Атлиев.

Също през втората половина на 40-те, в тима с червено-черно-бели цветове се изявяват още няколко играчи, дошли от "Парчевич". Това са Стефан Лавренов, Кирил Минков и Андрея Кошеров.

Бихме искали да разкажем повече за Тодор Атлиев.

Той е роден на 18 юни 1927 г., като едва 16-годишен дебютира за първия тим на "Парчевич".

На терена е бърз, с елегантна техника, същевременно мощен и напорист нападател – роден голмайстор! Младостта му, обаянието, самочувствието и фината техника пленяват сърцата на пловдивчани. Така, в първата изобщо читателска анкета на местния в-к "Отечествен глас" за "Футболист на Пловдив" (1947 г.), Атлиев печели първо място, изпреварвайки такива утвърдени звезди като Иван Лазаров, Тодор Тодоров, Христо Бъчваров, Георги Кекеманов.

На 1 февруари 1948 г. Тодор Атлиев записва името си в историята на пловдивския футбол – при това с постижение, ненадминато досега. В този мразовит ден се играе мачът от Пловдивската областна дивизия между "Славия-Ченгелов" (дн. "Локомотив") и "Ботев при ДНВ" (дн. "Ботев").

Този дерби мач е решителен за първото място в дивизията. Победителят в него щял да има най-големи шансове да оглави класирането, а оттам – и да извоюва право на участие в държавното първенство.

Само няколко минути след първия съдийски сигнал "Ботев при ДНВ" открива резултата с гол на Тодор Тодоров. В десетата минута обаче Тодор Атлиев изравнява, пет минути по-късно покачва на 2:1, а след още две – на 3:1.

В края на полувремето Кирил Минков прибавя още един гол за крайното 4:2, а мачът остава в историята с най-бързия хеттрик в пловдивско дерби, реализиран от Тодор Атлиев.

Година по-късно, на игрище "Юнак" в София националният отбор играе контролен мач срещу "Славия" Пловдив (дн. "Локомотив"). Пловдивчани заслужено печелят с 2:1, а автор на победния гол е Тодор Атлиев.


Виж коментарите (30)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).