Военноокръжна прокуратура - Пловдив разследва пожара в Авиомузея в Крумово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:04 / 13.03.2016
4520
Под ръководството на Военноокръжна прокуратура Пловдив се провежда разследване за пожара в Авиомузей в Крумово, при който в хале към музея напълно изгаряха 5 самолетни експоната, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Унищожени са 2 оригинални самолета - модел Поликаров - ПО 2 (руско производство ) и модел ЛАЗ-7 (българско производство ) и 3 макета/реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2.

От събраните до момента доказателства е установено следното:

Пожарът е възникнал около 11.00 часа на 12.03.2016 г. в хале към Авиомузея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г. По това време в халето започнал да извършва реставраторски дейности 75 годишния реставратор към музея М.Л. Въпреки, че в халето имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, реставраторът започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР 1, твърди прокуратурата.
При работата с ъглошлайф, искри попаднали върху крилото на самолета и то се запалило. М.Л. опитал да потуши пожара, включително и с пожарогасител, но не успял. Пламъците бързо се разпространили и обхванали всички 5 самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците пострадал и самият М.Л., който получил изгаряния по дясната ръка.

След потушаването на пожара е извършен оглед на местопроизшествие от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Местопроизшествието е посетено от наблюдаващия прокурор от ВОП Пловдив и от военноокръжния прокурор на Пловдив Димо Бъчваров. Назначена е пожарао-техническа експертиза. В понеделник разследването, за запалване на имущество по непредпазливост, ще се възложи на военни следователи.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
12.03.2016 Няма опасност за живота на пострадалите при пожара в Музея на авиацията
12.03.2016 Двама служители на Музея на авиацията са пострадали при пожара
12.03.2016 След големия пожар в Музея на авиацията: Изгоря известен самолет!
12.03.2016 Гори Музеят на авиацията в Крумово
Още новини от Регионални новини:
Никога повече няма да можем да стигнем с влак от Пловдив до този ...
В Цалапица черешите са 8 лева, в Пловдив се продават на 25 лева, ...
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).