В Карлово връчиха "Златната Богиня"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:55 / 18.07.2019
2836
На официална церемония, състояла се на пл. "20-ти юли“, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи Наградата на Карлово на хореографа и ръководител на фолклорен танцов ансамбъл "Розова долина" Мирослав Василев.

По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Наградата е статуетка "Златната Богиня“ изработена от скулптора Димитър Бакърджиев и парична сума, осигурена от община Карлово. Носителят се определя от Комисия назначена със заповед на кмета на общината и се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола.

Мирослав Василев е хореограф, педагог, фолклорист, художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл "Розова долина“ при НЧ "Васил Левски- 1861 г.“, основател на детско-юношеския състав към него. Завършил с отличие Държавното хореографско училище – София и Академията за музикално, танцово и изобразително училище – Пловдив, магистър по режисура. За кратко време създава най-голямата танцова школа в община Карлово, където се обучават и възпитават над 100 деца и младежи. В професионалната си работа като хореограф и фолклорист е награждаван с национални и международни награди.

За носители на Наградата на Карлово за 2019 година бяха номинирани още Мария Сюпюрдекова – фотограф, проф. Христо Глушков – преподавател във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“ и НМ "Васил Левски“.

Като признание на карловската общественост и за изключителни заслуги в популяризиране и защита на местни патриотични каузи, свързани с отстояването на българската идентичност и съхраняване на героичното минало на Карлово и региона, д-р Кабаиванов удостои посмъртно с Почетния знак на Община Карлово Красимир Узунов. Журналист и общественик, собственик на Информационна агенция "Фокус“, автор на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Балканите, армията и българската военна история. Почетния знак приеха неговата съпруга – Тетяна Узунова и дъщеря му - Деница Узунова.

В церемонията по връчване Наградата на Карлово участваха: Фолклорен ансамбъл "Розова долина“, Детска фолклорна формация "Розова долина“ и Вокална група "Карловойс“.

След награждаването бе излъчен късометражния филм "България в четири сезона“, разкриващ красотата на българската природа, древността на нашата история, силата и величието на българския дух през вековете, заснет с участието на колективи от община Карлово и целящ популяризиране на България пред света.

Вечерта завърши със спектакъла "Последната нощ на Апостола“ на Национален фолклорен ансамбъл "Българе“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).