Пушачи от съседна сграда видели давещите се момиченца, но не им помогнали

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (31)
09:47 / 25.04.2012
10944
В бели ковчези и с бели траурни венци десетки близки и съседи вчера изпратиха в последния им път 8-годишната Мария Павлова и 13-годишната є най-добра приятелка Даниела Благоева. Погребенията им бяха през час и половина в потъналия в скръб и траур Асеновград.

Двете момиченца се удавиха в необезопасен водоем на "Напоителни системи" в неделя. Първо вирът погълнал по-малката. С риск за своя живот каката Дани се опитала да помогне на най-добрата си приятелка, с която били неразделни. Детето подало крака си на Мими, за да се опита да я издърпа, но не успяло. При опитите си да се захване и да излезе по-малкото момиченце събуло маратонката на Даниела. Обувчицата на каката била открита от водолазите край трупа на Мими в неделя. След това и Даниела се подхлъзнала и паднала в ледената вода. Според полуделите от мъка хора водоемът, погълнал момиченцата им, е взел поне 10 жертви за последните три години. Затова и чичото на 13-годишната Дани - Георги Илиев, е категоричен, че съдебно дело ще има. Че трябва да бъде потърсена отговорност от виновниците за трагедията, за да няма в бъдеще погребения на удавени деца.

В спокойния неделен следобед пушачи от отсрещна къща видели как 13-годишното се опитвало да спаси по-малкото дете. След като изпушили цигарите си на терасата, мъжът и жената се прибрали, без да се опитат да помогнат на двете дечица или поне да се обадят на 112. Това разказа вчера бащата на 13-годишната Даниела Благоева - Йордан. В неделя той е бил на работа в курорта Пампорово, където е охрана на почивна станция. Чул се е с дъщеричката си Дани малко преди нещастието.

Момиченцето му се обадило и му казало: "Татко, с колелото излизаме." Това са били последните думи, които бащата е чул от детето си. Малко по-късно майката Мариана, която готвела вкъщи сармички за вечеря, също потърсила по телефона дъщеря си. Попитала я е къде е. "Тук съм, мамо, наоколо", отвърнало 13-годишното момиченце. Минути по-късно станало нещастието във водоема.

Според чичото Георги отдавна водоемът е трябвало да бъде обезопасен с по-висока ограда, защото наоколо има училище, спортна зала и много деца играят там. Близките на удавените момиченца не могат да проумеят защо двете са прескочили оградата и защо заради изпуснати мобилни телефони са рискували живота си.

"Малкото дете е паднало, а голямото се е опитало да му помогне. Никой не може да каже как и защо. Може би двата телефона заедно с чантичката да са паднали във водата. Не знаем, това вече никой не може да го каже със сигурност", предполага Георги.

"Приказките за слаб родителски контрол са от хора, които не знаят за какво става въпрос. Като ми се обади в 14,30 часа, й казах да внимава къде ходи. Знаем ли, че с колелото ще отидат там?", плаче таткото Йордан Благоев. Той обвинява и себе си за нещастието, защото е възпитал дъщеричката си винаги да помага на по-слабите.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (31)

Още по темата (7):
03.05.2012 Оградиха с тел водоема-убиец в Асеновград
29.04.2012 Найденов: Язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи", няма как да имат охрана
28.04.2012 От "Напоителни системи" започнаха да вдигат огради на водоема в Асеновград
24.04.2012 Ден на траур в община Асеновград
23.04.2012 24 април - ден на траур в община Асеновград
23.04.2012 Мистерия: Водоемът, в който се удавиха две дечица - обезопасен с ограда и табели
Още новини от Регионални новини:
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).