Патриарх Неофит: Вярата е дар, но не се дава даром

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:19 / 14.12.2014
2766
Знаците, които Бог ни дава през последните години са положителни, каза в приветственото си слово след литургията в манастира "Свети Свети Кирик и Юлита", патриарх Неофит.

Той даде за пример уреждането на статута на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" и положителното развитие по възвръщане на други храмове, като не на последно място това се отнася за възкресяването на този свят манастир, какъвто е "Свети Свети Кирик и Юлита".

По думите на патриарха, когото всички - епископат, клир и миряни действат задружно и сплотено в устояване на правата на светата църква, тогава пътят е лек и целта е постижима. Светските власти, все по-често осъзнават колко е важно да се отдаде Божието - Богу, каза патриархът и добави, че това е важно за морала на нация, народ и за самата държава.

Патриарх Неофит изтъкна, че пътят за възвръщането на светата обител "Свети Свети Кирик и Юлита" е бил труден, но когато целта е ясна пречки няма. Вярата е дар, но не се дава даром, трябва да се засвидетелства, каза още патриархът.

По думите му, няма дело, което да не се увенчае с успех. При излизане от храма след завършване на тържествената част митрополит Николай хвана църковните камбани и започна да ги бие в знак на добри чувства към патриарха и тържественост.

Патриархът бе придружен от всички митрополити в Българската православна църква. По думите на митрополит Николай няма спомен на този манастир да му е оказвано толкова голяма внимание, но той е изстрадал и заслужил това.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив
Пожар изпепели къща край Пловдив, организират разчистване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).