Отново гори цех в екозавода в Шишманци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:22 / 11.09.2017
3959
Отново гори цех в екозавода в Шишманци. Пожарът е избухнал в същия цех, който горя в началото на юни, към 2 часа тази нощ. Това е седмият пожар от откриването на завода за преработка на твърди битови отпадъци. Според служителите на РС ПБЗН размерите на огъня са по-малки от последния път. Към огнището пътува мобилна лаборатория на РОСВ Пловдив за измерване на качеството на въздуха в с.Шишманци и околните села.

Припомняме, че кметът на Раковски Павел Гуджеров сформира работна група в края на юли в 9-членен състав от служители на общинска администрация и служители на РС ПБЗН, която извърши проверка и оглед на място в завода за преработка на твърди битови отпадъци относно пожара, възникнал на 2 юни. 

Експертната комисия е установила , че сградите се ползват не по предназначение, без проекти и/или разрешителни от община Раковски или други инстанции. 

За описаните сгради има съставени актове за установяване на административни нарушения съответно на фирма "КМД" ЕООД, фирма "Мишовски" ЕООД, фирма "Хосмел" ЕООД, съгласно които са нарушени изискванията за безопасност за пожар и не са отстранени предписанията. 
 
Издадено е решение от Община Раковски всички отпадъци да са от сепарираща инсталация съгласно писмен договор. Междувременно зам.-министър Красимир Живков изпрати отговор на сигнала на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров с молба за проверка и последващи действия след пожара. 

В писмото се казва, че след потушаването на пожара в периода 13-17.07.2017г. е извършена съвместна проверка по документи и на място от експерти на МОСВ и на РИОСВ. От МОСВ съобщават още, че РИОСВ Пловдив ще предприеме действия по прекратяването на дейността на "Мишовски" ЕООД за премахване от площадката на наличните отпадъци и предаването им на лица притежаващи съответните документи по ЗУО. 

В заключение зам.министър Живков посочва, че" РИОСВ ще осъществява контрол на обектите разположени на територията на бившия Стоманолеярен завод-Раковски и приконстатирано нарушение на изискванията на екологичното законодателство ще бъдат предприети необходимите административно наказателни мерки".

Проверката е констатирала само документални нарушения на "Мишовски" ЕООД - фирмата, която стопанисва площадката за събиране и съхранение на отпадъци, където възникна пожарът. Установено е, че за периода от септември 2016г. до май 2017г. не е водена отчетност по надлежния ред, затова директорът на РИОСВ Пловдив е издал наказателно постановление за имуществена санкция от 4000 лв. Предвид, че "Мишовски"ЕООД не са уведомили РИОСВ за възникването на пожара е издадено второ наказателно постановление в размер с наложена санкция от 4000 лв.

Кметът Гуджеров призовава ресорните държавни институции в това число и РДНСК и РИОСВ и да предприемат законови мерки относно рецидива на пожара.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).