От Родопите за страховитата градушка: Невиждан апокалипсис!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:38 / 03.07.2021
6845
Родопският град Мадан се възстановява след поройния дъжд и силната градушка, които се изсипаха в петък следобед. Водата заля десетки къщи и магазини, ключов път беше затворен заради половинметрова водна стена. Щетите от невижданата до момента градушка възлизат на хиляди левове. Най-засегната е инфраструктурата и търговските обекти, които нямат застраховка. 

Истински апокалипсис. Така жителите на Мадан описват бедствието, което сполетя града. Силната буря, придружена със страшна градушка потопи миньорския град. 

"Направо беше море. Доста страшничко си беше. Имаше доста спрели коли, но нямаше счупени стъкла, понеже зърната бяха омесени с вода", разказва Фатма Кутева. 

Атанас от 30-години е пожарникар. Спасявал е хора при наводнения, но твърди, че подобна стихия не е виждал досега. "Половин час интензивна градушка, след това продължи с пороен дъжд. И в резултат - шахтите не бяха толкоз проходими, запушени допълнително", заяви огнеборецът Атанас Иванов. 

За да освободят десетките закъсали във водата автомобили, един от пожарникарите започва спешно да отпушва шахтите. Минути по-късно са затрупани с десетки сигнали за наводнени избени помещения, приземни етажи и търговски обекти. Жилищен блок е бил на косъм да остане без ток, след като водата стигнала до главното табло.  

Десетки магазини по централната улица на града са наводнени. Днес търговците продължиха да изгребват вода от обектите си и да сушат намокрената стоката. Магазинчето на Димитър също е пострадало.

"Самият покрив от вятъра, от градушката, е вдигнат и всичко започва да тече тук. Тя и самата вата ще трябва да се махне, защото ще мирише на мухъл. Това няма изсъхване", оплаква се търговецът Димитър Топалски.

Той е наел помещението под наем. Сега ще трябва сам да покрие щетите: "Това нещо, ако трябва са е оправи, ще трябват около 300-400 лева. То и електрическата инсталацията ще трябва да се подменя, защото няма и ток. Не знам, просто не знам".

А ледените късове все още се виждат навсякъде по улиците из града. Комисия от общината в Мадан ще описва щетите от стихията, съобщи Нова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (675):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои на наказателния паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Регионални новини:
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).