Още има екипи на пожарната при изгорелия Мулдавски манастир

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:34 / 04.10.2010
4588
Два екипа на Областна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" - Смолян с два противопожарни автомобила от Смолян и Чепеларе продължават да са на мястото на изгорялата част от Мулдавски манастир, каза директорът на ОД ПБС - Смолян, комисар Красимир Шотаров. Той обясни, че екипите от Смолян и Чепеларе са тръгнали за мястото на пожара вчера след 19.00 часа и са пристигнали до манастира около 22.00 часа.

Огнеборците все още са на мястото на инцидента и помагат по довършителните дейности. Очаква се по обяд те да си тръгнат, като в следващите 24-часа дежурство ще дават огнеборците от Асеновград. Комисар Шотаров отбеляза, че при погасителните дейности няма пострадали пожарникари. Той добави, че в потушаването на пожара е било изключително сложно и трудно, тъй като няма път и достъпът до самия манастир е доста труден. Освен това сградата е много стара, на което се дължи и бързото развитие на пожара и причинените щети. "Бързата намеса и струпването на мястото на инцидента на толкова много сили и средства от Асеновград, Пловдив, Стамболийски и Смолян доведе до спасяването на останалата част от манастира, който също можеше да изгори, каза още комисар Шотаров. Според него бързата реакция на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" в София е предотвратила изгарянето на целия комплекс и разрастването на огъня.

Комисар Шотаров отбеляза, че все по-често екипите на смолянската пожарна оказват помощ на съседни противопожарни служи, което се дължи на модерната и професионална техника и екипировка, която имат смолянските огнеборци. Тя позволява дейности при различни ситуации. Комисарят припомни, че преди два месеца екипи от Смолян са отводнявали наводнени обекти в град Съединение. Гасенето на манастира, намиращ се в крайно недостъпна планинска местност потвърждава добрата техника, готовността и професионализма на нашата пожарна. Според него можем да се радваме за това, че допринасяме като цяло за подобряване на пожарната безопасност в южната планинска част на Родопите.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
14.10.2010 Правят курбан за пострадалия от пожара манастир "Св. Петка"
08.10.2010 Пловдивският митрополит ще отслужи утре молебен в Мулдавския манастир
04.10.2010 Пожарът в манастира “Св. Петка" край Асеновград унищожи ценна
литература
04.10.2010 Ще възстановяват изгорелия манастир възможно най-бързо
04.10.2010 Пожарът в манастира "Св.Петка" край Асеновград е възникнал от късо
съединение
03.10.2010 Пожар унищожи манастира "Св.Петка" край Асеновград
Още новини от Регионални новини:
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село
Шофьор: Живея втори живот
Проекти за над 14 милиона лева в община Хисаря
Големи изкушения в богато пловдивско село
Кървав екшън в пловдивско село, има арестувани и ранен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).