Орязаха мераците на кмета на "Марица" за апетитен училищен имот

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:56 / 03.11.2010
2275
С общо 5 гласа "против" и 2 "въздържали се" членовете на две комисии към местния парламент в Община Марица - по Териториално-селищно устройство и по Общинска собственост - отхвърлиха искането за промяна на предназначението на част от двора на старото училище "Васил Левски" в село Рогош от публична в частна общинска собственост и образуването от него на 7 нови имота за жилищно застрояване. Искането беше внесено в Докладна записка от кмета на общината Запрян Дачев.

Законът за устройство на територията изисква при подобна промяна, свързана с учебно заведение, да се вземе становище от министъра на образованието. Такова становище в приложената документация за рогошкото училище липсва, не е приложена и скица на парцела - обясни един от мотивите за отхвърляне на предложението Атанас Георгиев, председател на групата на общинските съветници на ГЕРБ в местния парламент.

Една евентуална промяна на статута, както иска да се случи г-н кмета, ще има негативни последици за местните хора, смята Георгиев, който днес, освен Комисията по ТСУ, на която е председател, председателстваше със специално пълномощно и другата комисия - по Общинска собственост.

При положение, че в Община Марица има толкова пустееща общинска земя, не виждам защо трябва да се преобразува точно училищен двор, заяви той. Това е недопустимо - ние от ГЕРБ държим дворът да остане с предназначение "Комплекс за образование", обясни още Георгиев и попита - Защо кметската администрация не се активизира, вместо да мисли как да отхапе апетитния терен, за да го продаде на безценица, да го включи в проект, за който да получи финансиране от различни европейски програми например.

По думите на общинския съветник от ГЕРБ, на това място - с европейски средства - може да се изгради детска площадка или спортно съоръжение. Или в бъдеще да се инвестира в гимназия или техникум, каквито на територията на тази голяма община нямаме, каза Георгиев и апелира за будната съсвест на колегите си, ако това предложение се внесе в общинския съвет за гласуване.

Припомням, че Докладна записка със същото искане за промяна на собствеността на части от двора на рогошкото училище, но внесена от заместник кмета Никола Томов, беше отхвърлена първо от същите две Комисии, а после и от общинския съвет на Марица през месец август тази година, отново след намесата на общинските съветници на ПП ГЕРБ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
30.11.2010 Върнаха за преразглеждане решението за училището в Рогош
11.11.2010 В община Марица гласуваха "за" промяната на училищен имот в Рогош
Още новини от Регионални новини:
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Синдик продава имоти, сгради и машини на голямо предприятие близо...
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).