Красиво! Еньовден в Асеновград - 180 малки булки обагриха града в бяло

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:22 / 24.06.2021
3080
Днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците на града и създаваха свежо настроение. Ритуалът "калиница“ е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден.

Тази година в обичая се включиха общо 180 момичета от различни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 г. до 9 г. Празничният ден започна със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата "Свети Николай Чудотворец“.

Кметът на града доктор Христо Грудев стана част от празника на калиниците. Той присъства на литургията в храма, след което всички заедно – малките момичета и техните родители и приятели потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан. Първата спирка бе параклисът "Света Богородица - Въведение“ (Калиничката). Там момиченцата отново бяха благословени и наречени за здраве и щастие. После тръгнаха обратно по предварително определен маршрут, изпълнявайки традиционната и автентична детска песен "Вижте нашата каленичка колко е красива“, под съпровода на военния духов оркестър.

Финалът на празника бе в Градския парк. Всички Слънчови невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. Децата получиха грамоти и подаръци, комплимент от община Асеновград.

В градския парк ги посрещна заместник-кметът по хуманитарните дейности на града инженер Петър Петров.

"Честит празник на всички калиници и на празнуващите своя имен ден днес. Бих искал да изразя радостта си от това, че тази година пандемията от COVID-19 отстъпва засега и можем да отбележим Еньовден в сравнително спокойна обстановка. Благодаря на всичките стотици малки булки, които обагриха Асеновград в бяло и оживиха атмосферата с песни и детски глъч.

От свое име и от името на кмета на Асеновград Христо Грудев отправям пожелание за здраве и много сбъднати мечти на всички калинички и техните семейства. Скъпи деца, нека днешният ден запази у вас незабравим спомен и някой ден в празника да се включат дори и вашите деца, а вие с умиление да се връщате назад във времето и да разказвате за този момент“, каза пред присъстващите Петров.

Празничната програма приключи с изпълнение на детски песни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).