Голям български учен е загиналият при зверското меле край Пловдив

Автор: Васил Динев
Коментари (10)
21:59 / 26.09.2017
34049
На 80 години загина проф. Станко Георгиев, създател на над 13 сорта фъстъци у нас. Това съобщи кметът на Садово Димитър Здравков. Проф. Георгиев е загинал при автомобилна катастрофа, излизайки от нива край Садово. Погребението на големия учен ще бъде утре. В продължение на 57 години ученият е работил в Института по растителни генетични ресурси в Садово, а след това е продължил да работи за семенарска къща в Садово, като през цялото време трудът му е бил високоефективен. 

Повечето от създадените сортове фъстъци от проф. Георгиев са отличени със златни медали. Той е автор и на технологията за механизираното им прибиране. Проф. Станко Георгиев е и международно известен учен заради едно откритие, което помогнало на службите за борба с наркотрафика. Изследване с участието на 35-годишния Станко Георгиев, академик Павел Попов и Любомир Илиев установило, че алкалоидът морфин в семенните кутийки на културния вид мак е с различна кристална структура, според географския район, в който се отглежда.

Това позволило на разследващите да проследят международния път на наркотика. Откритието на екипа български учени от Института в Садово е направено през 1972 година. Проф. Станко Георгиев има над 60 публикации и в авторитетни списания на САЩ.

Виж коментарите (10)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).