Дигитализацията ни спасява от пълна изолация

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
15:52 / 19.03.2020
2025
Преди няколко години пловдивските културни институции започнаха да въвеждат новите технологии в работата си. Така в дните на изолация в домовете си пловдивчани могат не само да гледат телевизия и да комуникарат в социалните мрежи, а може и да обогатят познанията си. Ето както показа проверка на Plovdiv24.bg:

По проект "Дигитално културно-исторически наследство на Община Пловдив" Народна библиотека "Иван Вазов" е включила в онлайн пространството голяма част от фонда си. Той е разделен на 9 колекции - книги, периодични издания, картографски издания, графични издания, фотографии, ръкописи, архиви, нотни издания, аудиовизуални документи.

В Регионалния исторически музей има раздел ВИРТУАЛЕН МУЗЕЙ, където може да се направи 360-градусови разходки в експозициите "Съединение на България от 1885 г.",  "Българско възраждане",  "Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век". Чрез онлайн връзка http://www.plovdivartefacts.com/ се осъществява достъп до цифровата библиотека, в която са събрани материали, съхранявани в ТД "Държавен архив", НБ "Ив. Вазов", РИМ и ГХГ. 

Чрез сайта на Регионалния етнографски музей може да се направят както виртуална разходка, така и да се разгледат вируалните изложби.

Регионалният археологически музей притежава една от най-богатите колекции съдържаща близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство, от палеолита до XV в. Фондът е разпределен в няколко направления - праистория, тракийско, древногръцко, римско, средновековно и възрожденско изкуство, нумизматика. 

Чрез сайта на ОИ "Старинен Пловдив" пък може да се разгледат Балабановата къща, Античния театър и Римския стадион, къщите Хиндлиян, Недкович, Верен Стамболян, Клианти, музейна аптека "Хипократ", постоянна експозиция "Златю Бояджиев", Малката базилика и Одеона.

Онлайн посещения има и в Градската художествена галерия , където може да видим постоянната и временната експозиции, иконната сбирка, експозициите "Цанко Лавренов" и "Енчо Пиронков", както и мексиканското изкуство.

Виртуалните разходки са добра идея във време на самоизолация. И най-важното - не само са полезни, а са и безопасни!

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Регионални новини:
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).