Дефиле в любимо пловдивско село показва най-страшните маски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 18.02.2023
11204
Карнавално дефиле с награди за най-страшна маска и за най-оригинален костюм ще се проведе днес, 18 февруари, в Дедово/Дедево. Тогава е традиционният месопустен карнавал в селото, съобщиха организаторите.

Всички карнавали (както в селото наричат маскираните участници в празника) ще се съберат в 12 часа на площада под звъна на чанове. Към местните предрешени за карнавала ще се присъединят костюмирани ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, с която Читалище "Даскал Димо 2022“ си партнира. Карнавалната дружина ще обиколи къщите на дедевчани, за да прогони злите сили и студа и да привлече здравето и доброто.

След това карнавалните багри, музиката и ритмите ще се стекат обратно към площада (към 14 часа). Там ще е дефилето на страшните маски (за герои без опашки) и на оригиналните специални дрешки (предизвикващи безобидни смешки). Жури ще определи победителите, за които кметското наместничество е приготвило награди.

След 14 часа до мръкване дедевчани и гостите им ще заговеят – ден преди Месни заговезни. Ще кажат "сбогом, месо“, каквато е етимологията на думата карнавал (carnevale – от латински през италиански), с курбан за всички празнуващи и със скара за онези, които си поръчат.

В 18 часа ще лумне огънят на 3-метровата купа̀ хвойна. На хоро около него и под илюминациите ще се хванат празнуващите, светлината, силата и здравето.

И музика, много музика ще повдига настроението през целия ден.

Кметското наместничество организира месопустния карнавал. Подкрепят го членове на НЧ "Даскал Димо 2022“ и спонсори.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Стрелба от автомобил край Пловдив
До 180 дни в Брестовица би трябвало вече да има качествена питейн...
Отмениха заповед на директора на ОД МВР Пловдив
Затвориха Пловдив-Пазарджик в едната посока, полиция, пожарна и л...
Бунт в пловдивско село!
6000 души в община до Пловдив почти 24 часа са без вода


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).