Читалището в Браниполе отпразнува 100-годишен юбилей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:58 / 20.06.2021
1535
Песни, танци, цветя и подаръци съпътстваха юбилейния концерт на Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" в село Браниполе, което на 19 юни навърши 100 години.

Специални гости на празника бяха кметът на общината Павел Михайлов, заместник-областният управител Иванка Петкова, кметове на населени места,читалищни дейци.

Самодейци от съседни общини, много браниполци и гости на селото изпълниха двора на читалището, за да уважат юбилейния му концерт.

"Преди 100 години нашите предци, водени от желанието да съхранят народните традиции и да се сплотят хората от селото, в стремежа към развитие и прогрес, създават местното читалище. През всички тези години читалището поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи.Именно читалищата са онова средище, което обединява без значение на партийна принадлежност, възраст , пол и етнос. Защото от българското читалище излиза искрата, запалила стремежа към просвещение и независима и свободна Българи", каза в поздрава си кметът Павел Михайлов.

От името на общината градоуправникът поднесе подарък - мултифункционално устройство за нуждите на читалищната дейност, цветя и поздравителен адрес.

Пред гостите председателят на читалището Кера Тошева разказа историята на културното средище.

"Преди 100 години това, което са направили нашите предци се е превърнало в спомен-светлинка. Днес, когато хората се отчуждават един от друг и от родовите си корени, нуждата от духовна култура става все по осезаема, а запазването на традициите и обичаите-все по-належаща. Само с тази светлина, пренасяйки я от миналото към настоящето, можем да съхраним културата си, просветата и националната си идентичност."

Поздравителен адрес по повод юбилея изпрати Общински съвет "Родопи" към всички жители и гости на Браниполе и пожелаха много нови сили и вдъхновение на читалищните дейци.

В юбилейния концерт участваха малки, по-големи и най-големи самодейци на читалището в Браниполе, гости от съседните села и състави от Пловдив. Гостите имаха възможност да опитат и местния специалитет – баница, приготвена на тиган.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).