Черешите узряват по-рано, в Пловдивско чакат богата реколта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:49 / 02.05.2018
4471
Първите родни череши ще се появят на пазара по-рано от 24 май заради жегата, твърдят собственици на градини в Пловдивско. В Куклен, Белащица, Брестник и Руен, където отглеждат големи масиви, очакват богата реколта и добра печалба. В момента по тържищата се предлагат само вносни череши по 30 лв. за килограм. Българските ще са многократно по-евтини. "Миналата година червеният плод за преработка се изкупуваше на цена от 80 стотинки до 1,20 лв. за килограм, а за консумация вървеше от 4 до 5 лв.", каза кметът на Руен Здравко Куманов. Съселяните му добавят, че т.г. плодовете са по-едри, и по тази причина смятат, че могат да поскъпнат.

"Наливат с всеки изминал ден. С редовно пръскане ще ги предпазим от вредители, сега се молим да няма градушки, докато стане време за бране", обясняват стопаните. Руен е прочуто с хубавите си череши. В землището му се отглеждат около 1000 дка. Тревогата на хората е как ще ги опазят от набези. Повечето възнамеряват да спят край масивите, тъй като роми идвали с каруци през нощта. Брулели и чупели цели клони, съсипвайки дръвчетата. Стопаните в Брестник се организират помежду си и ще наемат пазачи, които денонощно да бдят в черешовите им градини, пише "24 часа".

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).