Авиобаза Чешнегирово отбелязва 70-годишен юбилей

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:23 / 31.05.2021
2772
70 години от създаването на 25-ти изтребителен бомбардировъчен авиационен полк в Чешнегирово ще бъдат отбелязани на 18 юни тази година. Това съобщи за Plovdiv24.bg генералът от запаса Иван Парапунов.

На 17 юни се навършват 70 години от създаването на 25-ти изтребителен авиационен полк, разказа ген. Парапунов. От 1961 г. полкът става изтребително-бомбардировъчен (ибап). През май 1993 г. той е реорганизиран в 25-а изтребително-бомбардировъчна авиационна база, закрита на 14 юни 2002 г.

Бивши служили във военното формирование подготвят редица прояви по повод 70-годишнината на авиобазата.

Преди два дни са били представени 3 книги, в които са събрани спомени за полка.

Първата книга е "Ние сме 25-и ибап“. Тя събира спомените – без корекции и цензура на над 70 военнослужещи от запаса. Някои от тях са били командири на авиационния полк,  други са служили като пилоти, щабни офицери и техници. Четирима генерали – Иван Дочев, Иван Парапунов, Калчо Танев и Спас Спасов са споделили своите преживявания за любимия авиационен полк.

Втората книга е "Аз служих в 25 ибап“. В нея о.з. полковник Слави Павлов, починал на 25 декември м.г. разказва личните си спомени за полка, на който е бил командир.

Третата книга "70 години 25-а авиобаза Чешнегирово" е на о.з. подполковник Пейчо Пейчев. Редактор е Рада Банялиева –  директор на Музея на авиацията в Крумово. Всъщност книгата е второ преработено издание – коригирано и допълнено. Първото излезе през 2013 г. и съдържа спомени за 25-и ибап и за 25-и свързочен батальон. В тази книга авторът е включил информации за още три военни формирования – тиловия батальон, радиолокационния възел и инженерно-строителното поделение. През май 1993 г., след създаването на авиобазата, на пряко подчинение към нея преминават свързочният батальон, тиловият батальон и радиолокационният възел.

Честването на 70-годишнината ще се състои от 10,00 часа на 18 юни, в Садово, каза ген. Парапунов. Поканен е и президентът Румен Радев.

Честването ще започне с филм и тържествена програма. На същия ден ще бъде открит и Мемориал на загиналите летци при изпълнение на служебния си дълг.

Ще има и въздушни демонстрации от ВВС и Силите за специални операции.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).