Археолози ще проучват тракийското светилище на крепостта “Момчил юнак”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:52 / 01.11.2007
1508
От понеделник - 5 ноември, се подновяват археологическите разкопки на крепостта "Момчил юнак" до смолянското село Градът по проекта на община Смолян "Момчиловата крепост- мит и реалност", съобщи  Николай Бояджиев - ръководител на екипа, археолог от историческия музей "Стою Шишков".

В рамките на един месец ще се проучват скалните ниши, които бяха открити това лято при проучването на тракийско светилище, разположено на върха на крепостта. Светилището датира от късния енеолит - 4 хилядолетие преди Христа и е съществувало до 2-3 век. По време на разкопките това лято специалистите се натъкнаха на скална яма с дълбочина и ширина от няколко метра.

Според Бояджиев, нишите са се използвали като жертвени ями, за което говорят откритите керамични съдове и кости. В рамките на допълнителното изследване ще се разчистят и останалите три ниши.



Източник: радио "Фокус" - Смолян

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).