Златна есен на жилищния пазар в Пловдив

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:30 / 09.12.2021
6039
Недвижимите имоти ще продължат да поскъпват, прогнозират експерти

Рекордни продажби, силно търсене и ускоряващ се ръст на цените, така експерти описват имотния пазар в Пловдив в края на 2021 г. На фона на това, брокерите са категорични, че цените на жилищата скоро няма да паднат, а дори напротив - тенденцията към нарастване ще продължи и през следващата година.

Сред основните причини за това са ръстът при банковото финансиране, нулевите лихви по депозитите, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства и драстичният скок в цените на основните строителни материали, електроенергията и горивата. Демографските процеси също са в основата на процеса по взимане на решене за инвестиция в недвижим имот, като миграцията обикновено е насочена към по-големите населени места, които предлагат добре развита икономика и условия за работа и живеене.

По отношение на тези показатели, през последните няколко години Пловдив отчита устойчив ръст на икономиката, което утвърждава региона като двигател на растежа не само на местно, но на регионално и национално ниво.

На фона на тази статистика, строителството в Пловдив заема челните класации в страната както по брой разрешителни, така и по започнати нови проекти. Според местните агенции за недвижими имоти, жилища се купуват както от млади хора и семейства, които искат да имат собствен дом, така и от лица със стабилни доходи, които търсят подходящ имот - с цел отдаване под наем или като инвестиция. С покачването на цените обаче, растат и техните изисквания. Клиентите все по-често предпочитат жилища, които са в райони с атрактивна локация, осигурена инфраструктура, в близост до търговски центрове, с добри транспортни връзки и максимално озелени пространства. За голяма част от тях, гаражът и паркомястото са задължителни, а не екстра към имота.

И ако доскоро най-търсени бяха двустайните жилища, сега предпочитани са тези с три и повече стаи, отчитат специалисти. Тенденцията се оформя като естествено следствие на пандемията и промените в ежедневието на хората.

Същевременно сделките се сключват в най-ранен етап на изграждане, като с напредъка на строителството възможностите за избор стават все по-ограничени, допълват от бранша. Предварителни договори обаче се сключват само с фирми, които са се доказали през годините.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).