Зико: Всеки кмет иска да направи нещо добро за града

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
12:30 / 14.12.2023
3836
Една от горещите теми в от последната година на управлението на Здравко Димитров бе придобиването на 81 декара в парк "Отдих и култура“. След отправена повторна оферта от частния собственик "Тея инвест", кметът внесе предложение в Общинския съвет за придобиване на 67 717 кв. метра срещу 28 971 900 лева без ДДС.

Фирмата поиска цялата сума да се плати в деня на извършване на покупко-продажбата, но общинските съветници обаче подкрепиха предложението на градската администрация, а именно - 10% от сумата да се преведе при сключването на договора, а останалата да се изплаща по 30% в следващите три поредни години 2024 г., 2025 г. и 2026 г. Преговорите с фирмата са проведени от заместник-кмета по финанси Величко Родопски и първата вноска е платени преди изтичането на предишния мандат.

"Всеки един кмет – и преди мен, и аз, и сега Коцето Димитров, иска да направи нещо добро за града, в това съм сигурен. Начините са различни, времето е различно и общинските съветници са различни. Така е направен Законът за местното самоуправление, че за добро или лошо, всичко минава през Общинския съвет и, когато нямаш мнозинство, става много трудно. В същото време всички сме там – и те, и ние като администрация, да работим за пловдивчани. Но невинаги се получава“ – казва в интервюто бившият кмет.

През изминалия мандат така и не можа да се случи почистването на джунглата от река Марица и бяха спирани няколко обществени поръчки. Димитров изпрати до МС писмо с предложение да се промени ЗОП за обекти с обществено значение, като реките например.

"Нямаше поръчка, която да не се обжалва, включително за ремонта на тоалетните на Гребната база. Има хора, сигурно това им е спорт, обжалват с идеята не да получи поръчката, а нещо друго да получи. Това е нашата действителност. Законът дава възможност дори да не си участвал в конкурса, да обжалваш. В крайна сметка всички граждани губим“ – коментира той. Припомни, че много от фирмите, които и в момента работят по обекти в Пловдив, не са избирани от общината, а са определени със съдебно решение.

В интервюто засягаме и темата за общинските пари. Тази година се очертава бюджетът на държавата да бъде приет преди изтичането на календарната година, което предполага, че и общинските бюджети ще бъдат одобрени навреме.

"Ние две години работихме без бюджет, знам колко е трудно. Бюджетът за тази година го приехме на 18 септември. Какво да кажа? По време на пандемията от ковид и на парламентарната криза добре, че бяхме кметовете, за да има държава. Нека някой да дойде да каже, че кметовете не сме работили, или че не благодарение на кметовете сме се справили с ковид кризата, с парламентарната криза. Когато те се караха в София, ние работихме, никой не е спрял да работи“ – припомня и посочва периода, когато цената на тока скача и за улично осветление сумата се вдига от 150-200 хиляди лева на 500 000 лева. Асен Василев тогава обвинил общинските кметове, че саботират държавата.

Очаквайте последната част от интервюто със Здравко Димитров.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (25):
04.01.2024 Веселина Александрова: Винаги сме търсили онова, което е добро за
Пловдив
03.01.2024 Новата кметица на "Западен": Мислим за варианти да се изградят тоалетни в парковете, това е голям проблем
03.01.2024 Новият кмет на "Тракия": Ще се постарая всички големи проекти да бъдат задвижени
02.01.2024 Новият кмет на "Южен" с амбициозен план
02.01.2024 Кметът на Пловдив: Положих доста усилия да ангажирам фирмите-изпълнители с конкретни срокове
01.01.2024 Кметът на "Източен": Заварих добре уреден район, но ни чака още много
работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).