Жители на "Северен" пред Славчо Атанасов: Не искаме втори Гърмен!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:39 / 09.06.2015
5159
"Ние не искаме втори Гърмен, но не можем да живеем така и да търпим безобразията на роми от "Шекер махала". А властта я няма никаква - нито община, нито полиция идва при нас". 

Това заявиха в приемната на народния представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов представители на Инициативен комитет от кварталите "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" в район "Северен". 

Днес на съвместна пресконференция със Славчо Атанасов и общинските съветници д-р Лилия Учкунова и Слави Георгиев те настояха за незабавно влизане на общинската управа и оторизираните органи в правомощията си за установяване на ред в смесената махала. 

Хората от излъчен Инициативен комитет от няколко години занимавали всички институции в града с проблемите си, но без резултат. Кметът на район "Северен" е информиран многократно писмено, устно и с посещение на група граждани, а резултати никакви.

"При г-н Тотев не можем да допрем - опитахме да му предадем жалбите ни с 260 подписа по време на едно публично събитие, той ги взе, но и оттам нищо", заявиха Иван Ерменлиев, Ангел Гърнев, Златка Ерменлиева. 

Така стигнали до д-р Лилия Учкунова, отправила вече питане в Общинския съвет, и до приемната на Славчо Атанасов, който се ангажирал с това хората там да бъдат чути и се направят постъпки за влизане на общината и органите на реда в правомощията им. 

От Инициативния комитет признават, че има напрежение между българи и роми в кварталите им, но казват, че те не са "срещу циганите, а - срещу нарушителите". 

"Няма спасение от уличните тържества на открито по всяко време на денонощието. Музиката и шума са нетърпими. Ромите отглеждат животни в къщите си - миризмата по улиците "Делянка" и "Подрумче" е нетърпима. По зелените площи и детските площадки се отглеждат крави и коне, което ги прави неизползваеми, а и опасни за децата", разказаха Иван и Ангел. 

По думите им поголовно се изсичат дърветата в парк "Герена", граничещ с кв."Т. Каблешков", това става пред очите на всички, но никой нищо не прави. Кражбите и нападенията там са ежедневие, както и незаконните строежи и нелегалната търговия. 

"Когато се обадим на 112 ни препращат към районното, като дойдат от районното - ако дойдат, постоят, позавъртят се и си тръгнат", разказаха Иван и Златка. 

"Обществена тайна е че мургавите жители на района не плащат данъци, живеят на социални помощи, изхвърлят тонове боклуци извън кофите, а тези които са в контейнерите преравят или палят. Цяла зима палеха - нетърпимо беше", разказаха още от Инициативния комитет.

В подкрепа на думите им оператор на телевизия "Скат" сподели как по време на снимки на място е бил не само свидетел на казаното, а и на реплики от рода на "Българите да си отиват на село!" и "Ние сме мюсюлмани, вие християните - под ножа!".

"Чашата на търпението преля след 26 май, когато в махалата се проведе демонстрация на циганите в подкрепа на събратята им от Гърмен. Тази подкрепа се изразяваше в изключително шумно викане с непоносимо висока музика, а след многобройните сигнали, реакцията на полицията бе идването на два пъти на патрулна кола, която престоя по няколко минути в края на улицата. И това продължи до 21 часа," разказаха Иван и Златка. 

От Инициативния комитет настояват всички институции да прилагат силата на законите с еднаква тежест за всички граждани. По думите им решение е осигуряването на помещение за ромските тържества, видимо присъствие на органите на реда в смесените квартали, пренасочване на общински охранители територията на района за обществените площадки, паркове и зелени площи и т. н. 

Инициативният комитет дори предлага помощта си и настоява, ако е необходимо, да бъде създаден районен съвет за тази цел. Хората недоумяват защо преди две години ОбС ги е лишил от пенсионерския клуб на ул. "Делянка" №7, продавайки го за склад слещу 29 000 лева.

Народният представител и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов се ангажира да съдейства, както и постави проблемите на хората до вътрешното министерство и колегите си в Народното събрание.
"Когато властта се оттегля от подобни квартали - те се превръщат в гета", категоричен бе общинският съветник Слави Георгиев

"Опитът показва, че това малцинство, когато види, че институциите проявяват безхаберие, започва да се държи по-агресивно и безпардонно. Точно по тази причина , недопустимо е при наличие на такъв сериозен проблем един кмет да не намери време да се срещне и с двете страни - както с хората, отправили жалбите, така и с ромите", заяви Славчо Атанасов

Той припомни, че и по време на неговото управление в град Пловдив е имало моменти с напрежение в етническите квартали, но навременният диалог с местните лидери и съвместната работа с органите на реда е предотвратила ескалирането им.

"За всички ни е ясно, че тези проблеми и напрежението в етническите квартали на Пловдив не са от вчера. Проблемът е, че липсва реакция от страна на всички свързани с реда и сигурността институции, които не вземат адекватни мерки за недопускане на ескалация на напрежението, което в даден момент няма да бъде овладяно. Ако не се реагира навреме, ще стане като в Гърмен", каза още Славчо Атанасов.

Виж коментарите (3)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).