Зелена светлина за бъдещето на кино "Космос"

Автор: Васил Динев
Коментари (11)
10:40 / 21.02.2017
12526
Plovdiv24.bg публикува позицията на "Колектив Кино Космос" по повод гласувания от община Пловдив бюджет за сградата на кино "Космос":

Община Пловдив даде зелена светлина за бъдещето на кино "Космос" и "Културен Космос" след дългогодишната битка и постоянните усилия на "Колектив Кино Космос". Миналия месец при гласуването на бюджета, бе решено да се отпуснат 1 милион лева за финансиране на ремонта и реконструкцията на кино "Космос". 

Усилията на Колектива за изграждането на цялостна бизнес стратегия и план за развитието на киното бяха възнаградени и община Пловдив доказа, че гражданските инициативи в България не са напразни.

Оттук следва, разбира се, още много работа и търпение, докато се постигне заветната цел, а именно - изграждането на един изцяло самоиздържащ се механизъм за генериране на култура и изкуство. "Културен Космос" е идея, която ще развие и надгради културния и социално обществен живот в град Пловдив. 

Кино "Космос"  е място с паметна история, противоречиво настояще и все по-ясно бъдеще. През 2014 година, след като става ясно, че за момента сградата ще бъде запазена, група от млади хора, участвали активно в спасяването на сградата, учредява сдружение "Колектив Кино Космос". Това сме ние. Вече три години официално (а всъщност от 2011 г., когато се ражда казусът "Кино Космос") се борим и работим за запазването на този важен за Пловдив елемент от градската и културната среда. 

През това време сме били инициатори, организатори и партньори на множество събития, случили се на територията на обекта. За изминалите години сме вложили огромен труд и средства (над 60 000 лв. чрез Камара на архитектите в България РК-Пловдив) за запазването на сградата и популяризирането на киното. По молба на община Пловдив Колективът изготвя подробен бизнес план и устойчива стратегия за развитие на сградата - "Културен Космос".

Благодарение на всички тези усилия и упоритата воля да не се отказваме, днес съществува една напълно развита и функционална стратегия за бъдещето на киното. Стратегия и план, на които Общината обърна внимание, отделяйки финансиране за първи етап от развитието на сградата като място за културни, артистични и обществени дейности.

През 2016 година "Културен Космос" участва в отворената покана на ОФ "Пловдив 2019". Началната концепция за "Културен Космос" е включена още в апликационната книга на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 под името "Кота Култура".

Именно този проект бе едно от основните преимущества на Пловдив в надпреварата, по думите на част от журиращата комисия. Председателят Стийв Грийн споделя в Twitter "Страхотно е да видя напредък. Следя с внимание развитието на кино Космос като един от най-интересните проекти за "Пловдив 2019".

В продължение на повече от година "Колектив Кино Космос" редовно се срещаше с представители на Общината, отговарящи пряко или не за съдбата на сградата. По време на тези срещи се обсъждаше бъдещето на обекта и неговото поетапно развитие, в следствие на което от нас бе поискано изготвянето на съответния бизнес план. 

Колективът, с помощта на професионален консултант, който да напътства и дава примери за успешни и работещи бизнес стратегии, успя да изготви подробен план. След завършване на книгата, представяща предложението за бизнес план, последваха две нови срещи с община Пловдив, на които стратегията бе представена и подробно разисквана. Отправената от Общината към "Колектив Кино Космос" молба (за изготвяне на бизнес стратегия), бе изпълнена. 

След представянето ѝ пред Общината от нас бе поискано да изготвим съответни варианти за различни степени на ремонт в зависимост от инвестираната сума: 

"От тях ще искаме на база бюджета, който са представили в общината, да ни дадат варианти, а именно - какво може да се получи с 1 млн. инвестиция, с 2 млн. и с 3 млн. инвестиция" каза кметът Иван Тотев

Ние от "Колектив Кино Космос" имаме едно най-съкровено желание - да видим един добър краен резултат от свършената през годините работа, от усилията както наши, така и на всички обществено ангажирани граждани, културни оператори, творци и прочие.




 


Виж коментарите (11)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).