Заселват изоставени райони с българи от Молдова и Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
14:31 / 01.10.2019
8653
Нов проект на КНСБ цели да засели изоставените райони и имоти у нас с чужди граждани, които обаче имат български произход, предаде репортер на Plovdiv24.bg 

Това заяви на брифинг преди минути президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров. Пред журналистите говориха още областният координатор на КНСБ за Пловдив Боян Бойкински и националният секретар Тодор Капитанов.

По думите им това би направило добра услуга на бизнеса, който към момента търси около 120 и 150 хиляди души, без да се налага да се внася работна ръка от трети страни – кадри, които дори не говорят български език.

Според проекта около 60 000 семейства от Молдова и Украйна биха могли трайно да се заселят у нас, като започнат работа в България. За целта ще се търси съдействие и от местната власт по региони, която да каже къде има изоставени населени места или имоти.  

От КНСБ представиха и стартиращата национална кампания "Арена Работеща България", която има за цел да постави най-сериозните проблеми на хората на труда, които не са представени в синдикати. Според статистиката ¾ от работниците в страната ни нямат синдикати, които да ги представляват, тоест няма кой да гарантира, че исканията им ще бъдат чути.

Кампанията акцентира и върху връзката между работата, интернета, социалните мрежи и нуждата от регулация между тези елементи.

“Във Франция работниците имат право да се изключат от интернет и телефоните си за определено време всеки ден. В този период дори шефът няма право да ги търси. В Стара Загора пък събират телефоните на входа на предприятието и ги връщат чак след края на работния ден. Уволняват заради коментари във Фейсбук или за това, че някой е обявил заплатата си в социалните мрежи", коментира Пламен Димитров.

По данни на конфедерацията, около 40% от болничните, които българските работници ползват, е заради така наречения “бърнаут" (анг. burnout – претоварване). Главната причина за него е, че служителите не знаят реално какво точно се очаква от тях, тъй като трудовите характеристики често са формални. На претоварване се дължи и около 30% от текучеството на кадри в страната, което води до около 140 милиона лева загуби годишно.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).