Започват проверки за състоянието на язовирите в Пловдивско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:22 / 10.05.2016
2035
Областният управител Здравко Димитров назначи две междуведомствени комисии за проверка на изпълнението на предписанията от обследването на техническото и експлоатационното състояние на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните легла на територията на областта. 

Комисиите имат за цел да проверят състоянието на потенциално опасните язовири, проводимостта на речните корита и ВиК съоръжения на територията на област Пловдив. Проверките започват поетапно от 12 май.

Комисиите са с председатели главните експерти в ОА инж. Митко Стойчев и Димитър Георгиев, и членове представители на различни институции, между които и експерти от Басейнова дирекция Пловдив, Агенцията за метрологичен и технически надзор, Областна дирекция Земеделие, Пожарна безопасност и защита на населението. Те ще извършат проверки и контрол на потенциално опасните обекти на територията на областта. 

Ще бъдат проверени и проводимостта на речните корита, съществуващите мостови съоръжения над тях, както и състоянието на съществуващите корекции на реки, дерета и диги - публична държавна собственост. Подлежи на проверка и състоянието на техническото и експлоатационно състояние на ВиК съоръженията. 

На територията на областта има 240 язовира, от които ще бъдат проверени 38 с установени технически и технологични неизправности, констатирани при есенните проверки. Въпреки, че нямат технически проблеми, някои язовири се водят потенциално опасни, заради близостта си до населени места. 

В момента всички те са ограничени и с изключително ниско ниво на завиряване, което ги прави на практика безопасни. При тях непрекъснато се следи нивото на водите, като при необходимост се отварят изпускателите и се извършва контролирано изпускане, съобразено с възможностите на отточните реки.

Съобразно със средносрочните метеорологични прогнози, при очаквано обилни валежи, своевременно се изпращат съобщения за обезпечаване на свободните обеми на язовирите и за поемане на високата вълна.

До 15 юни трябва да бъде изготвен доклад за констатациите след направените пролетни проверки и дадените предписания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив
Световноизвестна пловдивчанка направи голям жест
Най-вкусният фестивал в Пловдив се завръща
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).